Geheime wapen van De Wever: loopband in kelder van stadhuis

Of Bart De Wever, de burgemeester van Antwerpen, klaar is voor een marathon, zal zondag blijken, zegt hij. Over zijn voorbereiding op zijn eerste marathon is hij alvast tevreden. "Om te lopen heb je alleen een paar schoenen nodig en een uur tijd vind je altijd wel", vertelde hij aan Linde Merckpoel op Studio Brussel. En zijn geheime wapen staat in de kelder van het stadhuis: een loopband.
Bart De Wever tijdens de Ten Miles in 2015.

Bart De Wever gaf eerder deze week in "Van Gils & Gasten" al aan dat hij erg zenuwachtig is voor de marathon. "Vanaf kilometer 35 kom ik in een zone waar ik nog nooit ben geweest en waar je naar verluidt kunt sterven", zei hij woensdag.

"Ik zit vandaag in de fase van spijt en ontkenning", vertelde hij op Studio Brussel. "Morgen bevind ik mij in wanhoopsland en zondag zullen we zien." 

Over zijn voorbereiding is hij wel tevreden. "Die viel eigenlijk nog mee. Lopen is makkelijk. Je hebt alleen een paar schoenen nodig, je moet gewoon die schoenen aandoen en lopen. En een uur heb je altijd wel, je staat desnoods een uur vroeger op of je blijft een uur langer op en er is altijd wel iets dat wegvalt. Sportdokter Chris Goossens heeft ook een mooi schema opgesteld voor een drukbezette mens zoals ik." 

Geheime wapen? Loopband in kelder stadhuis

Linde Merckpoel herinnerde de burgemeester ook aan een geheim wapen in de kelder van het stadhuis: zijn loopband. "Dat is een handig ding, de meeste lopers haten het, maar het is wel makkelijk wanneer je drukbezet bent. Je kunt tussendoor ook nog werken, als het echt moet kunnen mensen iets komen vragen. Bij een trage duurloop kun je zelfs nog telefoontjes afwerken."

De Wever heeft altijd alleen getraind, en zonder muziek. "Ik loop normaal in een trance waarbij ik niemand meer zie of hoor." Zondag zal het iets minder rustig zijn rond hem, met veel supporters langs het parcours. "Ik word altijd aangemoedigd met het verkleinwoord van mijn naam: Bartje. Bij andere mensen is dat niet zo."  

"Even veilig als thuis"

Extra veiligheidsmaatregelen door de terreurdreiging zijn er niet echt genomen. "Ook de vorige jaren waren er al enorme veiligheidsmaatregelen, het zal niet veel anders zijn", legt De Wever uit. "We zitten al een hele tijd onder terreurniveau 3. De 10 Miles is de grootste ordedienst van het jaar voor de lokale en federale politie. Er wordt enorm op ingezet: zichtbaar en onzichtbaar. Niemand hoeft bang te zijn voor wat dan ook. Je bent er even veilig als thuis." 

Bart De Wever is niet de enige politicus die zondag zal meelopen. Na het geruzie van de afgelopen weken verwacht hij niet dat CD&V-voorzitter Wouter Beke voor hem komt supporteren. "Kris Peeters loopt de 10 Miles, denk ik, dus Wouter zal langs een ander parcours supporteren. Het voordeel van lopen is dat boel en bagarre na een kilometer of 5 à 6 verdwijnen, dan heb ik nog een mooie 35 kilometer voor de boeg", lacht hij. 

Dat De Wever met zijn marathonpoging al bijna 30.000 euro heeft ingezameld voor het goede doel, ontlokte Linde als reactie de lapsus "schijterend" terwijl ze "schitterend" bedoelde. Burgemeester De Wever speelde er meteen op in. "Schijterend, dat zou eventueel ook nog kunnen, dat is mijn ergste vrees tijdens de marathon", besloot hij.