Grenscontroles herinvoeren ? Macron roept op niet toe te geven aan paniek

Na de aanslag in Parijs roept Marine Le Pen de Franse regering op weer grenscontroles in te voeren en vreemdelingen uit te zetten die door inlichtingendiensten in het oog worden gehouden. Haar belangrijkste opponent Emmanuel Macron noemt haar voorstellen zinloos en roept op niet toe te geven aan paniek. Premier Bernard Cazeneuve verwijt Le Pen politiek garen te spinnen uit de aanslag.

Dat de aanslag in Parijs, amper drie dagen voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, gevolgen zal hebben voor de kiescampagne, is onvermijdelijk. Marine Le Pen van het extreemrechtse Front National, voor wie veiligheid en immigratie sowieso een belangrijk thema zijn, riep de regering vanmorgen op kordate maatregelen te nemen.

"We moeten niet langer naïef zijn, maar helder en krachtdadig optreden", aldus Le Pen. Mensen met de dubbele nationaliteit die door de inlichtingendiensten worden gevolgd, moeten de Franse nationaliteit worden afgenomen en het land worden uitgezet, vindt ze. Le Pen vindt ook dat de grenscontroles onmiddellijk moeten worden heringevoerd. Daarnaast moeten er 15.000 extra politieagenten komen, moeten "islamistische moskeeën" dicht en moet het strafbeleid strenger.

"Niet toegeven aan paniek"

"Ik denk dat we in deze moeilijke periode blijk moeten geven van verantwoordelijkheidszin", reageert Emmanuel Macron van centrumbeweging En Marche. "Dat betekent niet toegeven aan paniek en niet toegeven aan de verleiding om in te spelen op angst. Dat is net wat de terroristen willen: angst zaaien, het land verdelen. Ze kunnen niet winnen van ons, ze kunnen ons hoogstens verzwakken."

Macron probeert realistisch te zijn. "Een nulrisico bestaat niet. Wie beweert dat het onder zijn of haar bewind niet zo ver zou gaan, is onverantwoordelijk en liegt." Mocht u er nog aan twijfelen: Macron reageert tegen de voorstellen van Le Pen: "Marine Le Pen is niet degene die onze burgers zal beschermen." Hij noemt haar voorstellen om verdachte vreemdelingen uit te zetten "belachelijk en demagogisch".

"Het is wij of zij"

François Fillon van het rechtse Les Républicains klinkt fors, maar laat voorstellen zoals die van Le Pen achterwege. "Deze strijd voor de vrijheid en de veiligheid van de Fransen moet een prioriteit van de volgende regering zijn. Daarom moeten we vastberaden zijn en het hoofd koel houden."

Volgens Fillon is de radicale islam een bedreiging voor de Franse waarden en de Franse vastberadenheid. "We zijn in oorlog. Er is geen alternatief. Het is zij of wij." De rechtse kandidaat kijkt ook naar het buitenland en noemt het uitschakelen van terreurgroep IS een prioriteit.. 

"Niet kiezen voor overdrijving en verdeeldheid"

Premier Bernard Cazeneuve haalt uit naar Marine Le Pen en François Fillon. "In haar oproep tot strenge wetgeving tegen extremisten vergat Le Pen dat haar partij tegen elke terreurbestrijdingswet heeft gestemd die door de regering was voorgesteld", zegt hij. "Zij probeert garen te spinnen uit de aanslag en die te gebruiken om verdeeldheid te zaaien."

De belofte van Fillon om 10.000 nieuwe politiemensen in dienst te nemen noemt Cazeneuve ongeloofwaardig, want als premier heeft hij tussen 2007 en 2012 13.000 jobs bij de politie geschrapt. "Sommigen hebben voor overdrijving en verdeeldheid gekozen", aldus nog de premier.

Net voor de presidentsverkiezingen roept hij op de "waarden van de republiek hoog te houden, hen te koesteren en te verdedigen (...) Ons beste antwoord tegen terreur is een blok te vormen".