Hollande gaat uit van terreur: "Onderzoek zal het uitwijzen"

Alles wijst erop dat Frankrijk opnieuw getroffen is door terreur. Dat heeft de Franse president Hollande gisterenavond gezegd in een korte persconferentie, na de schietpartij op de Champs-Elysées. Later op de avond regende het politieke reacties op de terreurdaad, uit binnen- en buitenland.
AFP or licensors

Tijdens zijn korte toespraak verklaarde een vastberaden Hollande dat de schietpartij om 21 uur 's avonds "waarschijnlijk een terroristische daad" was. "De piste is van die aard en het onderzoek is geopend. We zijn ervan overtuigd dat dit onderzoek naar de waarheid zal leiden", zei hij. Ongeveer gelijktijdig met Hollandes persconferentie werd de aanslag op de Champs-Elysées opgeëist door terreurgroep IS.

Na een strikt feitelijke mededeling met enkele details over de schietpartij, betuigde Hollande zijn medeleven aan de nabestaanden van het slachtoffer. "We moeten er ons bewust van zijn dat onze veiligheidsdiensten altijd gevaar lopen, maar onze hele natie staat achter hen. Ik engageer me om er alles aan te doen zodat ze hun taak naar behoren kunnen uitvoeren, binnen de krijtlijnen van de rechtsstaat. Ze zullen worden beschermd. Vertrouwen en solidariteit blijven de sleutelwoorden."

Op drie dagen voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen beloofde Hollande dat de veiligheidsdiensten "in absolute staat van waakzaamheid" verkeren. Eerder op de avond - voor de aanslag - had hij de Fransen opgeroepen om massaal naar de stembus te trekken, bij deze belangrijke verkiezingen. Hollande benadrukte ook dat er zeker een nationaal herdenkingsmoment komt, ter ere van de overleden politieagent "die op een laffe manier is gedood en tot in het extreme zijn job heeft gedaan".

Vanmorgen zat Hollande samen met zijn Nationale Veiligheidsraad. "In de huidige omstandigheden worden nu al zo veel mogelijk veiligheidsmensen opgevorderd. Dat is eigenlijk al maanden zo. We zullen er alles aan doen om terreur te bestrijden."

Michel: "Laf en verachtelijk"

Ook vanuit ons land drukten politici hun medeleven uit met de gebeurtenissen in Frankrijk. Premier Charles Michel (MR) heeft de aanslag in een korte reactie op Twitter veroordeeld en zijn steun uitgedrukt aan de Fransen. "Ik veroordeel deze laffe en verwerpelijke gewelddaad in Parijs op de Champs-Elysées. Steun aan Frankrijk", tweette de premier.

Ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) drukte via tweets zijn steun uit: "Ons medeleven met de familie van de vermoorde politieman en onze steun aan de gewonden na deze gruweldaad #Parijs #ChampsElysees". Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) schrijft dat "Parijs vanavond nog maar eens in de greep van vreselijke agressie" terechtkwam. "We leven mee met de politiemensen, slachtoffer van dit geweld."

Trump: "Het stopt nooit"

Ook de Amerikaanse president Donald Trump betuigde zijn medeleven tegenover het Franse volk. "Er gebeuren vreselijke dingen in de wereld, maar het lijkt op een terroristische aanval", zei hij. "Het stopt gewoon nooit. We moeten sterk en aandachtig zijn en dat zeg ik al lang."

Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft haar "steun betuigd aan de slachtoffers en hun families" en haar medeleven betuigd aan de Franse president François Hollande, aldus haar woordvoerder Steffen Seibert. Duitsland blijft "sterk en vastberaden naast Frankrijk" staan na het "choquerende nieuws uit Parijs", aldus ook het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter.