Karine Claassen: "De gebarsten spiegel van Franse jongeren anno 2017"

Reporter Karine Claassen heeft voor Eén "Dwars door Frankrijk: les enfants de la patrie" gemaakt, een portret van zes jonge Fransen in de aanloop naar de presidentsverkiezingen. VRT Nieuws volgt de Franse presidentsverkiezingen op 23 april en op 7 mei ook op de voet.
Claassen bij kasteelheer Edouard (24)

Na de verkiezing van Trump trok Claassen voor Eén door de VS. Ook toen ging ze luisteren naar wat gewone mensen over hun roerige land te vertellen hebben. Nu trok ze in de aanloop van de Franse presidentsverkiezingen naar onze zuiderburen. 

Ze ontmoette er zes jonge mensen met een erg verschillende achtergrond: een leraar, een kasteelheer, een landbouwer, een rapper, een dokter en een bokscoach. Ze kennen elkaar niet, maar elk van hen wil zijn of haar Frankrijk helpen of redden. De reportage wordt op woensdag 3 mei om 20.40 uur uitgezonden op Eén. 

""Dwars door Amerika" was een roadtrip, "Enfants de la patrie" is dat niet", zegt Karin Claassen. "Het is een cross-montage van zes uitgesproken portretten, die elkaar aanvullen maar even vaak tegenspreken. Opnieuw wilden we intieme portretten maken. Eerlijk, open en dicht bij de mensen staan. De reportage is de gebarsten spiegel van de jongeren anno 2017 in Frankrijk." 

Franse presidentsverkiezingen op radio, tv en online

Ook VRT NWS zet volop in op deze cruciale presidentsverkiezingen in Frankrijk. Nu zondag zijn er speciale uitzendingen die in het teken van de verkiezing staan. 

Radio 1: "Frankrijk kiest" (van 20 tot 23 uur): Xavier Taveirne presenteert, Sofie Vander Donckt is als correspondent in Frankrijk en Rony Van Gastel geeft duiding vanuit de studio. 

Canvas: "Terzake" (van 19.55 uur tot 20.35 uur): Vlak voor het bekendmaken van de exitpolls start er een extra uitzending. Kathleen Cools is de gastvrouw en heeft Mia Doornaert, Johan Op de Beeck en Peter D'Hamecourt te gast. Steven Decraene en Stijn Vercruysse zijn in Frankrijk. 

Deredactie.be: op deze website kunt u non-stop al het nieuws over de Franse presidentsverkiezingen volgen. 

Ook op de finale verkiezingsdag, zondag 7 mei, zegt de nieuwsdienst volop in op speciale uitzendingen en uitgebreide verslaggeving op radio, tv en online.