Meer dan 2.000 zeepaardjes ontdekt in koffers op luchthaven van Zaventem

Op de luchthaven van Zaventem heeft de douane meer dan 2.000 gedroogde zeepaardjes onderschept. De dieren zaten verstopt in drie koffers. Op het illegaal verhandelen van beschermde diersoorten staat een maximumstraf van vijf jaar en een geldboete tot 300.000 euro.

De drie Chinese passagiers, die naast de 2.063 zeepaardjes ook twee stuks ivoor vervoerden, kwamen vanuit Sierra Leone en wilden via Zaventem doorvliegen naar Peking. Ze hadden geen vergunningen voor deze producten. 

De drie werden meteen gearresteerd op de luchthaven en zijn intussen ook aangehouden door de onderzoeksrechter. Het parket had hun aanhouding gevraagd voor inbreuken op de CITES-wetgeving (Convention on international trade in endangered species of wild fauna and flora). Zeepaardjes en olifanten zijn immers met uitsterven bedreigd en bijgevolg beschermde diersoorten. Daarom is de handel ook aan strikte voorwaarden onderworpen. Toch worden de dieren vaak illegaal verhandeld, omdat ze gebruikt worden in medicijnen, voedingsmiddelen en souvenirs - vooral in Azië.

"Wij menen dat het belangrijk is om de illegale handel in beschermde dier- en plantensoorten niet alleen in de landen van herkomst en bestemming aan te pakken, maar ook in de landen die gebruikt worden om de producten door te voeren", zegt Carol Vercarre, woordvoerder van het parket Halle-Vilvoorde. "Door de goede vluchtverbindingen met zowel Afrika als Azië is de luchthaven van Zaventem een potentieel interessante transitroute voor smokkelaars."

Op het illegaal verhandelen van beschermde diersoorten staat een maximumstraf van vijf jaar en een geldboete tot 300.000 euro. In december vorig jaar werd een man nog veroordeeld tot 15 maanden gevangenisstraf, gedeeltelijk met uitstel, omdat hij begin vorig jaar 56 bewerkte stukken ivoor verstopt in houten beelden gesmokkeld had vanuit Congo naar Zaventem.