Olifant en giraf zijn weer veilig thuis in Afrikamuseum

Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren heeft zijn savanneolifant en giraf opnieuw in de armen gesloten. De opgezette dieren hadden het museum eind 2013 wegens renovatiewerken verlaten, maar zijn nu als eerste objecten uit de collectie op hun definitieve sokkel geplaatst.

Dik drie jaar heeft het KMMA zijn savanneolifant en giraf moeten missen, maar sinds vanmorgen staan de dieren opnieuw op hun plek in het prestigieuze museum in Tervuren.

Eind 2013 waren ze daar weggehaald, omdat het museum een grondige renovatie moest ondergaan die jaren zou duren. De olifant verhuisde naar Technopolis in Mechelen, de giraf kreeg een tijdelijk onderkomen in Autoworld in Brussel.

Nu het einde van de werken eindelijk in zicht is, hebben de opgezette dieren als eerste objecten uit de collectie hun definitieve plek op hun sokkel gekregen. Daar zullen ze blijven staan als onderdeel van de permanente tentoonstelling van het museum.

De olifant is in 2000 al eens grondig gerestaureerd, maar ondergaat binnenkort een nieuwe opfrisbeurt. Medewerkers zullen ook de giraf stofzuigen en wassen.

Expo 58

De beide dieren zijn in de jaren 50 in de toenmalige Belgische kolonie Congo geschoten in de aanloop naar de Expo 58 in Brussel waar ze een ereplaats kregen. Na de wereldtentoonstelling verhuisden ze naar het KMMA waar ze al snel tot publiekstrekkers uitgroeiden.

Normaal opent het vernieuwde KMMA in juni volgend jaar opnieuw de deuren voor het grote publiek. De eigenlijke renovatiewerken zullen komende zomer al af zijn, maar daarna duurt het nog even om de verschillende tentoonstellingsruimtes in te richten. Ook de bouw van het nieuwe glazen onthaalpaviljoen dat ook de museumwinkel en een brasserie zal herbergen, zal nog een jaar in beslag nemen. Het totale kostenplaatje van de renovatie bedraagt 66,5 miljoen euro.

Het KMMA heeft de terugkeer van de olifant en de giraf vanmorgen rechtstreeks uitgezonden op Facebook. Die opname kan u hieronder herbekijken:

Meest gelezen