Parket: "Voorlopig geen link tussen aanslag Parijs en ons land"

Er is voorlopig geen link tussen de aanslag op agenten in Parijs en ons land. Dat zegt het federaal parket. De man uit Antwerpen wiens naam en foto in de internationale media opdoken als mogelijke dader, heeft zich vannacht zelf aangeboden bij de Antwerpse politie. Hij ontkent elke betrokkenheid.

De man in kwestie is een Antwerpenaar die bekend is bij de politie voor drugsfeiten. Hoe en waarom zijn naam is opgedoken in de zaak van de aanslag in Parijs, is nog onduidelijk. Vannacht heeft hij zich met zijn advocaat aangeboden bij de politie. Hij ontkent elke betrokkenheid bij terreur. Wel is hij gekend voor drugsfeiten. 

Voor de feiten plaatsvonden, zou er een huiszoeking gebeurd zijn bij de man thuis, waarbij wapens en bivakmutsen gevonden zijn. Op zijn computer zou de man ook gezocht hebben naar reizen naar Parijs met de Thalys. Op dat moment werd zijn naam veiligheidshalve doorgespeeld aan Frankrijk en die naam dook na de aanslag op. In zijn dossier is geen link met terrorisme of radicalisme.

"Wij hebben op dit ogenblik geen informatie over Belgische links. Dat wordt bekeken", zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V). "Gisteravond is er even een idee geweest dat het iemand zou geweest zijn die vanuit België kwam, maar die man heeft zichzelf aangegeven, dus dat schijnt niet het geval te zijn.”

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) kan op dit moment nog niet uitgesloten worden dat er een link is met ons land. "Het onderzoek is nog aan de gang. Wat we wel al kunnen bevestigen, is dat de dader een Fransman is." Dat laatste beaamt ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR). 

De schutter in Parijs werd doodgeschoten door de politie. Het onderzoek naar mogelijke medeplichtigen is nog aan de gang.

Wie is Abu Yusuf al-Belgiki uit de opeising?

Terreurgroep IS had snel na de aanslag gisterenavond de verantwoordelijkheid opgeëist via haar eigen persbureau Amaq. In de opeising stond te lezen dat de aanslag gepleegd werd door een zekere Abu Yusuf al-Belgiki - wat op een Belgische link zou kunnen wijzen -, waarna de Franse media de link legden met de man uit Antwerpen. Alles wijst er echter voorlopig op dat hij met de aanslag niets te maken heeft.

Wie de Abu Yusuf al-Belgiki uit de opeising van IS is, is voorlopig niet duidelijk. Er wordt onderzocht of die strijdnaam nog gekoppeld kan worden aan een identiteit, maar er wordt ook rekening gehouden met een vergissing van IS.