Sector windmolenparken boos over plan De Backer: "Dit is fnuikend voor investeringen"

De sector van windmolenparken op zee reageert geschokt op het plan van staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD) om de vergunning voor de drie geplande windparken op zee in te trekken om ze dan via een ander systeem opnieuw toe te wijzen. "Dit jojobeleid is fnuikend voor alle investeringen in hernieuwbare energie."

Staatssecretaris De Backer maakte vanochtend bekend dat hij de drie laatst geplande windparken op zee (Seastar, Mermaid en Northwester) wil annuleren. Hij zal de regering voorstellen de concessies te herroepen en de locaties via een nieuwe aanbesteding toe te wijzen aan wie tegen de laagste prijs kan bouwen. Aanleiding is de revolutionaire daling van de prijzen bij buitenlandse windparken. Zo worden in Duitsland parken gebouwd zonder enige vorm van steun.

"Slecht signaal"

In de sector - die het nieuws naar eigen zeggen via de media heeft vernomen - is de verklaring van De Backer ingeslagen als een bom. De sector wist wel dat ze het in de toekomst met minder subsidies zou moeten doen, maar dat er vergunningen zouden worden ingetrokken, had niemand verwacht. "Er is al voor tientallen miljoenen geïnvesteerd in de concessies, onder meer in bodemonderzoeken", klinkt het. "Dit is een heel slecht signaal voor het investeringsklimaat."

Officieel neemt de sector nog een afwachtende houding aan. "We wachten de beslissing van de voltallige regering af", zegt Annemie Vermeylen, secretaris-generaal van het Belgian Offshore Platform (BOP), dat de belangrijkste partners voor investeringen in hernieuwbare energie op de Belgische Noordzee verenigt. Of de betrokken bedrijven de beslissing juridisch gaan aanvechten, is volgens het BOP dan ook "nog voorbarig".

De sector stelt zich ook vragen bij de verwijzing naar de toekomstige Duitse windparken, die het zonder subsidie kunnen stellen. Een ander toekomstig Duits park krijgt immers wel nog subsidies. "Dat bewijst dat elk park, elk project anders is."

Rechtszekerheid

Volgens de sector wordt de rechtszekerheid van de investeringen op de helling gezet en zal de regering de doelstellingen inzake hernieuwbare energie niet op tijd halen. De kans is niet onbestaande dat er schadevergoedingen worden gevraagd. Het laatste woord is er duidelijk nog niet over gezegd.