Strengere grenscontrole voor wie uit Molenbeek naar de VS reist

Wie in Molenbeek woont of werkt en een reis naar de VS plant, houdt best rekening met extra controles aan de grens. Dat meldt de RTBF. Iemand die voor de jeugddienst in Molenbeek werkt, ondervond het recent aan de lijve. Volgens burgemeester Françoise Schepmans is hij geen alleenstaand geval.

Philippe Eloy woont in Sint-Gillis, maar werkt voor de jeugddienst van Molenbeek. Bij het invullen van zijn ESTA, het inreisdocument dat je in de VS moet voorleggen, werd de naam van zijn werkgever gevraagd. Een geldig visum had hij op zak. Toch werd Eloy er bij de grenscontrole uitgepikt, voor wat hij zelf enkele "dwingende bijkomende vragen" noemt. 

"Ik dacht dat dit deel uitmaakte van de standaardcontrole, zoals ze altijd gebeurt. Aan de douane wordt je visum altijd bekeken, maar voor de mensen rondom mij in de wachtrij leek dat een formaliteit. Na een halfuurtje wachten aan de grens werd ik gevraagd om mee te komen naar een klein bureau", zo vertelt hij aan de RTBF.

"Stigmatiserend"

In dat extra gesprek kreeg Eloy vragen over zijn roots, zijn familie en ook eventuele reizen naar landen waarvoor Trumps immigratiewet geldt. Ook over zijn job in Molenbeek kreeg hij veel vragen. "Die gingen specifiek over de gemeente zelf. Ik moest vertellen wat mijn job net inhield en of ik mensen ken die betrokken waren bij wat er gebeurd is de laatste tijd. Ik begreep heel snel dat de reden voor dat bijkomende gesprek louter lag bij mijn werk in Molenbeek."

Eloy, die na het gesprek wel degelijk toegang kreeg tot de VS, spreekt van een bijzonder onaangename en stresserende ervaring, waaraan hij vooral een gevoel van onrechtvaardigheid overhoudt. "Het doel van jongerenwerk in Molenbeek is net om ook de positieve geluiden uit onze gemeente naar buiten te brengen. Dat gesprek kadert in het veiligheidsbeleid, maar ik vond het vooral erg stigmatiserend."

Niet de enige

Eloy is geen alleenstaand geval. Burgemeester van Molenbeek Françoise Schepmans heeft weet van gelijkaardige verhalen bij andere inwoners van haar gemeente. "Ik begrijp dat bepaalde landen hun veiligheidsbeleid herbekijken in het licht van terreurdreiging, maar ik denk dat het zinloos is om daarbij mensen uit een bepaald land of regio daarbij te viseren", zegt ze.

Schepmans heeft de Amerikaanse ambassade in ons land op de hoogte gebracht van de praktijken. "Maar zij hebben uiteraard geen hand in de concrete veiligheidsmaatregelen die genomen worden."

Meest gelezen