Trump: "Aanslag in Parijs zal Marine Le Pen helpen"

De Amerikaanse president Donald Trump verwacht dat de aanslag in Parijs donderdag electoraal in de kaart speelt van de extreemrechtse kandidate Marine Le Pen. Dat heeft hij gezegd in een interview met persagentschap AP. Al benadrukt hij wel dat hij haar niet officieel steunt.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Amerikaanse presidenten proberen normaal gesproken te vermijden om hun voorkeur uit te spreken voor de ene of de andere kandidaat in buitenlandse verkiezingen. Trump houdt zich daar aan door zijn voorkeur niet officieel uit te spreken voor Marine Le Pen. "Iedereen maakt voorspellingen over wie er gaat winnen, ik ben daarin niet anders", zegt hij daarover aan AP.

Volgens Trump speelt de aanslag van donderdag in Parijs in het voordeel van de FN-kandidate. "Le Pen zet het sterkste in op de grenzen en wat er allemaal aan de hand is in Frankrijk", zegt Trump. "Wie er het sterkste ingaat tegen radicaal islamitische terreur en het sterkste inzet op de grenzen, zal het goed doen in de verkiezingen."

Ook zijn voorganger Barack Obama mengt zich in de Franse verkiezingen. Hij zou donderdag gebeld hebben met centrumkandidaat Emmanuel Macron en hem succes hebben gewenst. Al zou ook hij geen officiële voorkeur hebben uitgesproken.