Verdachte van aanslag Borussia-bus handelde uit geldgewin

De man die in Duitsland is opgepakt in verband met de aanslag op de spelersbus van Borussia Dortmund had financiële motieven voor zijn daad. Dat zeggen Duitse onderzoekers. Hij had aandelenopties van de voetbalploeg gekocht en speculeerde op een koersval.

Een fortuin vergaren door te speculeren dat aandelen van een bedrijf fors zullen dalen: op de beurs kan het. Het is meteen ook het motief van de verdachte van de aanslag op de bus van Borussia Dortmund op 11 april, zo melden Duitse onderzoekers vandaag.

De verdachte is vanochtend in de buurt van Tübingen opgepakt nadat de autoriteiten een tip van zijn bank hadden gekregen. Die vond het verdacht dat hij een grote lening was aangegaan waarmee hij op de dag van de aanslag een groot pakket aandelenopties van de Duitse voetbalploeg had gekocht.

De politie vermoedt dat de man met de aanslag hoopte dat de koers van die aandelen fors zou dalen, zeker indien een speler gewond zou raken of zou sterven. Paradoxaal genoeg zou dit hem een fortuin hebben opgeleverd.

De verdachte is een man van 28 van Duits-Russische origine. De politie vermoedt dat hij alleen handelde. Vlak na de aanslag waren al eens 2 verdachten met een islamistische achtergrond opgepakt, maar zij bleken niks met de zaak te maken te hebben. De onderzoekers twijfelden ook sterk aan de echtheid van 3 brieven die in de buurt van de spelersbus waren aangetroffen en waarin moslimfundamentalisten de verantwoordelijkheid opeisten.

Bij de aanslag raakte centraal verdediger Marc Batra gewond. Hij heeft operaties aan zijn arm ondergaan en is verschillende weken buiten strijd. Ook een politieagent raakte gewond.