Vermoedelijke dader Parijs is 39-jarige Frans­man die eerder al agenten probeerde te doden

Volgens Franse media is de dader van de aanslag op de Champs-Elysées in Parijs een 39-jarige Fransman die eerder al veroordeeld was voor een moordpoging op agenten. Bovendien zou hij begin dit jaar al opnieuw op de radar gekomen zijn van de veiligheidsdiensten. De politie is nog op zoek naar mogelijke medeplichtigen.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De Parijse procureur François Molins heeft op een persconferentie laten weten dat de dader met zekerheid geïdentificeerd is, maar dat zijn identiteit nog niet wordt bekendgemaakt om het onderzoek niet te schaden. Dat het om een Fransman gaat, is intussen ook officieel bevestigd door de Fransen aan hun Belgische collega's.

Franse media hebben op basis van bronnen bij de veiligheidsdiensten al meer details. Het zou gaan om een Fransman van 39 jaar die woont in Chelles, een voorstad van Parijs. Daar is vannacht een woning doorzocht door de politie, zo is intussen wel bevestigd door het parket. Drie mensen uit zijn omgeving zijn nu opgepakt voor verhoor. 

De politie is op zoek naar mogelijke medeplichtigen, in de eerste plaats in de onmiddellijke omgeving van de doodgeschoten dader. Er deden geruchten de ronde over een link met ons land, aangewakkerd door een opeising van IS waarin sprake was van een Belgische dader, maar daarover is nog niets bevestigd. Volgens het parket zijn er voorlopig geen aanwijzingen voor een link met ons land.

Eerder veroordeeld voor moordpoging op agenten

Wie is nu de vermoedelijke dader? Blijkbaar gaat het om een man die eerder al agenten heeft neergeschoten. Dat gebeurde in 2001. De man reed toen met een gestolen auto een andere wagen aan waarin twee broers zaten, onder wie één agent. Na de aanrijding vluchtte de man weg, waarna de twee de achtervolging inzetten. De man bleek echter gewapend en schoot op hen. De agent raakte daarbij zwaargewond.

De schutter werd snel gevat, maar in het politiekantoor kwam het tot een nieuw incident. Hij slaagde erin om het wapen af te nemen van een bewaker en hem neer te schieten. Ook die agent raakte zwaargewond. In 2005 werd hij in beroep veroordeeld tot 15 jaar cel.

Sinds wanneer hij opnieuw op vrije voeten was, is nog onduidelijk. Maar al begin dit jaar zou hij opnieuw op de radar gekomen zijn van de veiligheidsdiensten wegens vermoedelijke radicalisering. In februari zou hij even zijn opgepakt, maar vervolgens weer vrijgelaten bij gebrek aan bewijs.