Vlaams Parlementslid Van Eyken moet terechtstaan voor moord

Christian Van Eyken, het enig Franstalig lid van het Vlaams Parlement, zal voor de correctionele rechtbank moeten verschijnen voor moord. Dat heeft de Brusselse raadkamer zonet beslist. Van Eyken wordt ervan verdacht de man van zijn secretaresse, met wie hij een affaire had, te hebben vermoord.

De man werd drie jaar geleden dood teruggevonden met kogelwonden achter zijn oor. Volgens de politie is op camerabeelden te zien dat Van Eyken het appartement van de man in en uitloopt, rond het tijdstip van zijn overlijden. Van Eyken zelf ontkent nog altijd alle betrokkenheid. Ook zijn secretaresse zal moeten terechtstaan.

De politicus zit al meer dan twintig jaar in het Vlaams Parlement, voor de Franstalige eenheidslijst Union des Francophones (UF). Hij is lid van DéFI, het vroegere FDF. Hij zal als een vrij man op zijn proces verschijnen. Begin vorig jaar hield de politie hem aan, nadat het parlement zijn parlementaire onschendbaarheid had opgeheven. Maar door een procedurefout kwam hij na anderhalve dag al terug vrij, omdat de onderzoeksrechter het aanhoudingsmandaat niet ondertekend had.

Daarnaast moeten Van Eyken en zijn secretaresse zich volgende maandag ook verantwoorden voor de correctionele rechtbank voor schriftvervalsing en oplichting. De politicus wordt ervan verdacht te hebben gelogen over de diploma's van zijn secretaresse. Dit kwam aan het licht toen speurders tijdens het moordonderzoek de computer van Van Eyken doorzochten.