Waarom wordt net Frankrijk zo vaak getroffen door aanslagen?

Jihadisten lijken Frankrijk als een van hun belangrijkste doelwitten te zien. Dat bewijst de ondertussen lange lijst van aanslagen in het land. Een mix van verschillende factoren ligt daarvan aan de basis, zegt Frankrijkkenner Piet Desmet.

De woorden "aanslag" en "Frankrijk". Ze zijn de afgelopen maanden en jaren behoorlijk vaak in één zin genoemd in de nieuwsuitzendingen. De aanslag waarbij een man het vuur opende op enkele politiemensen is de meest recente in een ondertussen behoorlijk lijstje.

Hoewel ook andere landen worden getroffen valt het op dat jihadisten vaak kiezen om toe te slaan in Frankrijk. "Daarbij spelen meerdere factoren een rol", zegt Piet Desmet in "De wereld vandaag" op Radio 1. Hij is Frankrijkkenner aan de KU Leuven.

1. Symbool van westerse samenleving

"Frankrijk is het symbool van onze westerse samenleving en ons modern westers denken", zegt Desmet. "Denk aan de mensenrechten, de Franse Revolutie, "liberté, égalité, fraternité" (vrijheid, gelijkheid en broederschap, nvdr.) en de strikte scheiding van kerk en staat. Het is eigenlijk de antipode van het samenlevingsconcept waar IS voor staat."

2. Militair beleid

Wat nog meespeelt, is het militaire beleid van het land. "Frankrijk wil zich blijven profileren als internationale grootmacht met een zeer actief buitenlands beleid. Toen de Verenigde Staten besloten om Irak en Syrië te bombarderen, ging niet heel de Europese Unie mee in dat plan, maar wél Frankrijk. Het land werd zo bekeken als vertegenwoordiger van de Europese Unie."

3. Franse maatschappij

Maar ook de Franse maatschappij op zich speelt een rol, zegt Desmet. "Frankrijk is het land met de grootste moslimpopulatie van Europa, maar anderzijds wonen er ook veel jihadisten, mensen die geradicaliseerd zijn."

"Je merkt ook dat het begrip égalité in Frankrijk niet echt gerealiseerd is", zegt de Frankrijkkenner. "Je hebt de banlieues, buurten die achtergesteld zijn. Dat is een voedingsbodem om van binnenuit terrorisme te laten ontstaan. IS heeft bij wijze van spreken de actoren onmiddellijk in de hand in het land zelf." 

(Verkiezingen)

Bij deze aanslag in het bijzonder speelt uiteraard ook de timing een rol. Zondag vindt er namelijk de eerste ronde van de presidentsverkiezingen plaats. "Want dit zal hoe dan ook een invloed hebben op de verkiezingen. Welke invloed, dat is koffiedik kijken. Zelfs met een stevige glazen bol raak je daar niet uit."