Wie wordt nieuwe rector in Gent? Wachten op een tweede ronde

De rectorverkiezingen aan de Universiteit Gent hebben nog geen winnaar opgeleverd. Geen van de twee kandidatenduo's in de strijd om het rectorschap heeft een tweederdemeerderheid gehaald na de eerste ronde. Volgende week komt er een tweede ronde. Rond de rectorverkiezingen is wat heisa ontstaan over mogelijke beïnvloeding door de loge.

Twee duo's (rector/vicerector) hebben zich kandidaat gesteld. Professor Guido Van Huylenbroeck (academisch directeur internationalisering) en professor Sarah De Saegher (Faculteit Farmaceutische Wetenschappen) nemen het op tegen het duo Rik Van de Walle (decaan Faculteit Ingenieurswetenschappen) en professor Mieke Van Herreweghe (Faculteit Letteren en Wijsbegeerte).

De opkomst bij de eerste stemronde lag hoog. 81 procent van de professoren, 37 procent van de assistenten en 59 procent van het administratief en technisch personeel heeft zijn stem uitgebracht. Daarnaast mochten ook de studenten voor het eerst deelnemen aan de rectorverkiezingen; 17 procent heeft dat ook gedaan.

Het duo Van de Walle-Van Herreweghe haalde 57,76 procent van de stemmen. Guido Van Huylenbroeck en Sarah De Saeger klokten af op 36,20 procent. Er waren 6,05 procent blanco-stemmen. Aan de stemming namen 11.084 UGent'ers deel, van wie 6.335 studenten. Dat komt neer op zo'n 23 procent van de stemgerechtigden.

De tweede stemronde volgt volgende week. Als er een derde nodig is, dan is dat de week daarop. Een eventuele vierde en vijfde stemronde zijn gepland in de week van 8 mei.

Eerder deze maand is wat heisa ontstaan rond de rectorverkiezingen. Zo zou huidig rector Anne De Paepe onder druk zijn gezet om geen kandidaat te zijn om zichzelf op te volgen. Volgens De Morgen is ze onder druk gezet door leden van de loge.

Daarop liet kandidaat-rector Rik Van de Walle via sociale media weten zich geviseerd te voelen door een lastercampagne. Hij vroeg om daarmee te stoppen.