"Werken waren duidelijk aangekondigd, maar sommige mensen bereik je nooit"

Het ging vandaag erg moeizaam op de weg, zowel rond Antwerpen als Brussel. Dat is het gevolg van werken bij het knooppunt in Groot-Bijgaarden. Volgens VRT-verkeersanker Hajo Beeckman waren de werken duidelijk aangekondigd, maar hebben de waarschuwingen toch niet iedereen bereikt. "Dat de problemen zo groot zijn, heeft vooral te maken met de plek waar gewerkt wordt", zegt hij ook.

Al heel vroeg vanochtend liep het verkeer volledig vast op de Brusselse Buitenring. De verkeershinder kwam niet onverwacht. Het agentschap Wegen en Verkeer had aangeraden om dit weekend de E40 richting de kust te vermijden. Maar dat de files zo zouden oplopen, heeft toch velen verrast.

Volgens Hajo Beeckman (foto) waren de werken duidelijk aangekondigd. Desondanks hebben vanmorgen velen het erop gewaagd om toch de E40 te nemen, of ze waren gewoonweg niet op de hoogte. "Bepaalde mensen bereik je gewoonweg nooit", zegt hij aan onze redactie. "Die checken geen berichten voor ze vertrekken."

Dat het verkeer zo snel vastliep, komt volgens Beeckman door de locatie van de werken, aan een knooppunt waar verkeer uit drie richtingen samenkomt en waar sowieso structurele verkeersproblemen zijn. "Als je dan nog rijstroken gaat afsluiten, krijg je een flessenhals, op een helling bovendien."

©Joost Joossen

"Doorstroming gaat erg traag"

Het verkeer beschikt aan de werken over één rijstrook in de richting van Gent, maar kan ook gebruikmaken van een bypass via de de parking. De inkomende auto's worden dus opgesplitst en moeten kiezen: links of rechts. "Mensen twijfelen welke kant ze uit moeten. Dat voelt heel onwennig en daardoor gaat het niet vooruit. De doorstroming is erg traag."

Op het vlak van de signalisatie kan het wellicht beter, zegt Beeckman, want blijkbaar kiezen velen voor de linkerkant en is de andere optie, via de parking, niet voor iedereen duidelijk en blijft die daardoor onderbenut.

Door de lange files in Brussel, besloten velen om om te rijden via Antwerpen, maar ook daar ontstonden lange files. Door het extra verkeer, maar ook door doorreizende Nederlanders (waar de meivakantie begonnen is) en door een ongeval in de Kennedytunnel. Intussen zijn de files rond Antwerpen alweer een pak verminderd.

"Werken kunnen morgenochtend al klaar zijn"

De werken in Groot-Bijgaarden zijn nodig om het wegdek, dat in erg slechte staat is, te herstellen en ze zijn te ingrijpend om in één nacht te kunnen uitvoeren. Daarom is het voor het weekend gekozen. Ten laatste maandagochtend moeten ze klaar zijn, maar wellicht is het sneller afgelopen. "Als de aannemer vlot kan doorwerken, kunnen ze tegen morgenochtend ten einde zijn", zegt Anton Decoster van Wegen en Verkeer.