Bourgeois: "Platte antipolitiek van Groen"

De vergoedingen voor bestuursmandaten in Vlaamse agentschappen en autonome instellingen liggen absoluut niet te hoog. Dat zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) in een reactie op Groen. De oppositiepartij zegt dat de Vlaamse regering allerlei agentschappen heeft gecreëerd waar politiek benoemde mandatarissen een zitje hebben en soms royaal vergoed worden.

Groen-fractieleider Björn Rzoska bond vanmorgen de kat de bel aan. De oppositiepartij lijstte 76 agentschappen en autonome instellingen op die de opeenvolgende Vlaamse regeringen opgericht hebben, goed voor 350 politieke mandaten. In sommige bestuursraden zijn er forse vergoedingen, waardoor voorzitters 25 tot 29.000 euro bruto krijgen. "Er zijn veel te veel mandaten en ze zijn veel te duur betaald", aldus Rzoska.

"Groen verrast mij echt opnieuw door platte antipolitiek", reageert Vlaams minister-president Geert Bourgeois op de uitspraken van Rzoska aan VRT Nieuws. "Die vergoedingen zijn sinds een nieuw besluit in 2007 niet meer aangepast, alleen maar geïndexeerd."

"Grote investeringsvehikels vielen nooit onder dat besluit, en daar hebben we overdreven vergoedingen nog teruggeschroefd. De voorzitter van de Participatiemaatschappij Vlaanderen bijvoorbeeld verdiende 300.000 euro per jaar, wat vastgelegd is door vorige regeringen met Groen. We hebben dat gereduceerd naar ongeveer 25.000 euro, wat overeenstemt met de tijdsbesteding."

Bourgeois heeft de opdracht gegeven voor een studie die de vergelijking maakt met vergelijkbare privébedrijven. "Ik ben ervan overtuigd dat we echt geen overdreven vergoedingen geven." Wie in de raad van bestuur zit, moet worden vergoed naar hun kennis en kunde -we benoemen daar experten in- en naar hun tijdsbesteding dus."

De minister-president zegt ook dat elke aandeelhouder zijn bestuurders aanstelt en dat ook de Vlaamse regering dat doet. "Die vertegenwoordigen het beleid van de regering, die moeten het beleid uitvoeren. Dat zijn geen politieke benoemingen", zegt Bourgeois. "Opnieuw is dat misleiding van Groen."

Groen: "Bourgeois schiet op de klokkenluider"

Rzoska noemt de reactie van Bourgeois "teleurstellend". "Hij schiet op de klokkenluider in plaats van het probleem van politieke benoemingen en vergoedingen ten gronde aan te pakken. Met N-VA ging het allemaal anders zijn. Maar vandaag verdedigt Bourgeois het huidige systeem. De enige juiste reactie was om dit ernstig te nemen en orde op zaken te stellen."

Dat Bourgeois in zijn reactie bevestigt dat de zitpenningen zijn geïndexeerd, stuit de Groen-fractieleider tegen de borst. "Voor alle werknemers voerde de N-VA een indexsprong door, maar de vergoedingen van de politiek benoemden worden wel geïndexeerd. Ook dit moet worden aangepakt."

"Iemand die deugdelijk bestuur hoog in het vaandel voert, zou dit onderzoek als een wake-up call moeten zien. De regering-Bourgeois zou meteen in actie moeten schieten voor meer transparantie, minder mandaten en het stoppen van politieke benoemingen. Bourgeois kan dat makkelijk doen want die Vlaamse agentschappen zijn rechtstreeks afhankelijk van de Vlaamse overheid."