Dag van de Aarde: tips om onze planeet te helpen

22 april vandaag, de Dag van de Aarde. Een dag die mensen op een positieve manier bewust wil maken van onze planeet en het leven daarop, van het verleden, het heden en de toekomst. Vooral in de Verenigde Staten een fenomeen, maar ook hier krijgt "Earth Day" steeds meer aandacht. Natuur, milieu, klimaatverandering, duurzaamheid, consumptie... Hoe kunnen we Moeder Aarde beter koesteren en beschermen? Onder meer de Nederlandse website Scientas en Google geven ons enkele tips.

Eet meer sla

Hoe meer mensen op de planeet, hoe groter de vraag naar voedsel. En dan moeten we ons voedingseetpatroon onder de loep nemen. Vooral onze huidige vleesconsumptie is op termijn onhoudbaar, want nefast om bossen te kunnen beschermen, zegt Scientas. We kunnen de wereldbevolking wél van genoeg voedsel voorzien door over te schakelen op een meer vegetarisch of een veganistisch eetpatroon.

Kies voor groene energie

Fossiele brandstoffen zoals aardolie en steenkool dragen in sterke mate bij tot de opwarming van de aarde. Groene, duurzaam geproduceerde energie is in opmars, maar het kan nog beter. Onderzoeken suggereren dat we fossiele brandstoffen wereldwijd binnen tien jaar zouden kunnen uitbannen, als we onze schouders eronder zetten.

Verander je koopgedrag

Consumenten zijn verantwoordelijk voor meer dan 60 procent van de uitstoot van broeikasgassen en tot 80 procent van het zoetwatergebruik in de wereld. Ons koopgedrag veranderen heeft een drastische impact op het milieu en het klimaat, zegt een Noorse studie. Vooral bewerkte voedingsmiddelen vergen veel energie, materialen en grondstoffen. Zo kost het ongeveer 15.000 liter water om één kilo rundvlees te produceren en 17.000 liter water voor een kilo chocolade. De boodschap is: koop eens wat minder.

Gebruik wat je koopt

Koop niet alleen wat minder, maar denk ook beter na over wat je koopt. En gebruik het ook. Elk jaar wordt wereldwijd maar liefst 1,3 miljard ton aan voeding weggegooid, bijna 50 kilogram per persoon per jaar. Een voedselverspilling die een enorme impact heeft op het milieu. Voor je naar de supermarkt gaat, kan je dus best eens checken wat er nog in je koelkast ligt.

Informeer jezelf. En anderen

Hoewel klimaatverandering onomstotelijk vaststaat, zijn veel mensen ervan overtuigd dat die niet veroorzaakt wordt door menselijk gedrag. Klimaatverandering begint bij jezelf, praat met anderen over wat je zelf doet, de keuzes die jij maakt, en leg uit waarom die belangrijk is. Niet toevallig is het thema van Earth Day dit jaar "milieu- en klimaatgeletterdheid."

En wat zegt Google?

Internetgigant Google viert Earth Day met een speciale "doodle". Die vertelt het verhaal van een klein vosje met een nare droom over vervuiling en klimaatverandering. Als hij wakker schrikt uit zijn nachtmerrie, zoekt hij naar kleine dingen die hij kan doen om beter voor de planeet te zorgen. In zijn queeste krijgt hij het gezelschap van Momo de kat en de "Weerkikker" van Google.

Dat leidt uiteindelijk naar enkele tips die maar een kleine inspanning vereisen. Zoals daar zijn:

  • Vergeet niet het licht uit te doen als je een kamer uitgaat.
  • Ga een dagje carpoolen of fietsen, of neem het openbaar vervoer
  • Eet lokaal geteelde groenten en fruit, dan verminder je de uitstoot en het afval

Alles over Dag van de Aarde vind je op de website Earthday.org, de website van het wereldwijde Earth Day Network.