De Crem: "Ik geloof niet in een Europese islam"

Staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem (CD&V) gelooft niet in een Europese islam. Dat zegt hij in een interview met De Standaard. De Crem juicht toe dat zijn partij zich de jongste tijd forser opstelt als het gaat over identiteit en migratie.

Dat De Crem zich aan de rechterflank van de christendemocraten bevindt, is geen geheim. Hij is dan ook tevreden dat de partij zich de jongste tijd forser opstelt. Denk maar aan de oproep van Kamerlid Hendrik Bogaert om de dubbele nationaliteit af te schaffen, een reactie op de vele Belgische "ja"-stemmen in het Turkse referendum.

"De doffe klankkleur die we de voorbije twee jaar ten onrechte in onze communicatie hadden, is bijgesteld. Onze boodschap is ten gronde niet veranderd, sociaaleconomisch niet, maar ook niet op het vlak van normen en waarden. Maar er was een onderbelichting. Die correctie is er gekomen, en dat was nodig", aldus De Crem in De Standaard. "Het identiteitsdebat is ook voor christendemocraten erg belangrijk."

"Ik ben islamkritisch, niet islamofoob"

De Crem stelt fors dat hij niet gelooft in een Europese versie van de islam. "Het lijkt me nog altijd enorm moeilijk om de islam te laten sporen met de westerse waarden zoals de gelijkheid van mannen en vrouwen, de vrijheid van godsdienst, enzovoort. Ik geloof niet in een Europese islam", zegt hij.

"Het is aan de moslims om mijn ongelijk te bewijzen. Maar ik ben daar sceptisch over. Ik ben islamkritisch, wat trouwens niet hetzelfde is als islamofoob. Ik zie alleen maar negatieve tekenen. Je ziet de terreuraanslagen, je ziet dat mensen van een ander geloof de lucht worden ingeblazen, dat het salafisme oprukt en dat de derde generatie allochtonen zich moeilijk integreert."