Franse kandidaten hullen zich vandaag in stilzwijgen

Sinds middernacht is de campagne voor de Franse presidentsverkiezingen officieel voorbij. De kandidaten mogen geen campagne meer voeren. Vandaag moet dus een rustpunt worden, morgen strijden elf kandidaten om de gunst van de kiezer. "Niets is zeker in deze campagne."

Morgen wordt de langverwachte eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk gehouden. Elf kandidaten dingen naar de gunst van de Franse kiezer. Op veel plaatsen worden vandaag de laatste praktische voorbereidingen getroffen voor de stembusgang morgen, maar de kandidaten zelf moeten zich vandaag in stilzwijgen hullen. Vandaag moet een rustpunt worden voor de strijd van morgen.

Media mogen geen peilingen meer brengen of kandidaten aan het woorden laten tot morgenavond 20 uur, als alle stembureaus voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen gesloten zijn. Militanten mogen geen flyers meer uitdelen, kandidaten mogen geen meetings meer houden, geen nieuwe propagandamails meer versturen, nieuwe berichten meer op hun websites plaatsen, tot morgenavond.

"Alles moet blijven zoals het is, dat is zo vastgelegd in de wet om iedereen in alle rust zijn definitieve keuze te kunnen laten maken", zegt VRT-journaliste Sofie Vander Donckt.

Elf kandidaten dus, van wie vier als ernstige kanshebbers genoemd worden. Dat zijn twee partijloze kandidaten, de radicaal-linkse Jean-Luc Mélenchon en centrumkandidaat Emmanuel Macron, Marine Le Pen, de kandidate van het extreem-rechtse Front National, en François Fillon, de kandidaat van de rechtse partij Les Républicains.

"Als we mogen afgaan op de eerdere peilingen is een duel in de tweede ronde tussen Macron en Le Pen het meest waarschijnlijk", zegt Vander Donckt. "Maar eigenlijk ligt alles redelijk dicht bij elkaar, waardoor we rekening moeten houden met zes mogelijke duo's. Het kunnen dus twee uitersten tegen elkaar worden, Mélenchon versus Le Pen, of een duel tussen de kandidaten die ertussenin zitten, Macron versus Fillon. Niets is zeker in deze verkiezingen."

De tweede ronde wordt over twee weken gehouden.