Geen promotie voor baas United Airlines na schandaal

De topman van United Airlines, Oscar Munoz, zal volgend jaar niet de voorzitter worden van de Raad van Bestuur, hoewel dat in zijn contract stond. Dat is het gevolg van het incident waarbij een passagier hardhandig uit een vliegtuig werd verwijderd.

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij heeft vrijdag aan de Securities and Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse beurswaakhond, laten weten dat het contract van Munoz aangepast wordt en zijn bevoegdheden ingeperkt.

Het imago van United Airlines liep enorme schade op na het incident op een overboekte vlucht twee weken geleden. Passagier David Dao werd hardhandig verwijderd en liep volgens zijn advocaat een zware hersenschudding op, brak zijn neus en verloor twee tanden. De beelden van het incident belandden op sociale media.

Een gelekte e-mail van Munoz aan zijn personeel, waarin hij de passagier "agressief" en een "ordeverstoorder" noemde, gooide nog olie op het vuur. Op sociale media werd opgeroepen tot een boycot van het bedrijf, het aandeel van United zakte fors.

Uiteindelijk kwam Munoz zo'n 48 uur na het incident toch met excuses. "Ik bied mijn oprechte excuses aan de klant die brutaal van het vliegtuig werd gezet en aan alle klanten aan boord. Niemand zou ooit zo behandeld mogen worden", luidde het.

United Airlines laat aan de Amerikaanse beurswaakhond ook nog weten de feiten "zeer ernstig" te nemen. Het bedrijf kondigde een intern onderzoek aan, waarvan de resultaten eind deze maand gepubliceerd zullen worden.