Gwendolyn Rutten: "Onze manier van leven is superieur aan alle andere"

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten verdedigt in een interview in Het Laatste Nieuws "onze manier van leven", die "zonder enige twijfel superieur is aan alle andere in de wereld". "Voor sommigen is het een taboe om voor die superioriteit op te komen. We praten sommige achterlijke gebruiken goed met een misplaatst gevoel voor tolerantie en relativering."

In het interview praat Rutten over haar boek "Nieuwe vrijheid", waarin ze van leer trekt tegen al wie aan die vrijheid knaagt of ernaar hapt.

Tegen wat ze de nieuwe moraalridders noemt. "Geen dag zonder nieuw verbod. De betutteling swingt de pan uit. We mogen geen vlees meer eten, geen alcohol meer drinken, niet meer op de buiten wonen, de open haard niet meer aansteken en niet meer met de auto rijden. De verdraagzaamheid van zogenaamd progressieve kringen is vaak selectief. Hun fanatisme neigt naar religie."

Tegen politici en partijen die denken dat niet wij maar zij moeten kiezen wat we doen met ons geld. "Ecocheques, maaltijdcheques, mobiliteitsbudget. Mogen we alstublieft nog zelf beslissen waaraan we ons loon uitgeven? Geef de mensen toch gewoon meer netto."

"Respect voor wie gelovig is, maar val er mij niet mee lastig"

In het interview komt ze onder meer terug op Saudi-Arabië ("met die dictatuur moet je geen zaken doen, we moeten onze diplomatieke contacten stopzetten") en op het referendum in Turkije vorig weekend, wat president Erdogan meer macht verschaft ("we moeten Turkije weer leren zien als 'het buitenland', niet langer als een land aan de grenzen van Europa. De toetredingsgesprekken met de EU moeten we gewoon afblazen nu").

Na het referendum bleek dat 74 procent van de Turkse Belgen die gingen stemmen, zich uitgesproken heeft voor een uitbreiding van de presidentiële macht. Dat stemgedrag baart Rutten zorgen, "maar ze doen wat ze willen. Het sterkt mij alleen maar in de overtuiging dat we ook aan onze Turken duidelijk moeten maken wat het verschil is tussen onze samenleving en die van Erdogan."

Wat inhoudt: "Dat je hier kunt zeggen en denken wat je wil. Dat je hier kunt houden van wie je wil. Dat je hier vrijelijk kunt kiezen voor kinderen. Dat je hier zelf kiest wat je met je leven doet. We moeten onze overtuiging durven verdedigen: dat onze manier van leven zonder enige twijfel superieur is aan alle andere in de wereld."

Klare taal dus. "Voor sommigen is het een taboe om voor die superioriteit op te komen", zegt Rutten. "We praten sommige achterlijke gebruiken goed met een misplaatst gevoel voor tolerantie en relativering. De radicale islam is niet het nieuwe normaal." (...) "Ik heb respect voor wie gelovig is, maar val er mij niet mee lastig. Geloof hoort thuis in de privésfeer. Doe thuis wat je wil, maar vraag van mij niet dat ik daar rekening mee houd."

"Discussie gaan we echt niet nog eens voeren"

"Vandaag zijn er mensen en partijen die vinden dat we rekening moeten houden met de eigenheid en de gevoeligheden van de meest conservatieve moslims", klinkt het wat verder in het interview. "'Het was hier vroeger ook zo', hoor je dan. Vroeger, inderdaad. Nu niet meer."

"Stap voor stap - ontkerkelijking, ontzuiling, abortus, ongehuwd samenleven, euthanasie, homohuwelijk, noem maar op - is België uitgegroeid tot een samenleving waarin je zelf beslist hoe je denkt en hoe je leeft. Daar mogen we trots op zijn. Die discussie gaan we echt niet nog eens voeren. Niet onder het mom dat alle culturen gelijkwaardig zijn en dat je andere mensen wat tijd moet gunnen om ons bij te benen."

Meest gelezen