Presidentskandidaat Lassalle over België: "Prachtige feestzalen waar onophoudelijk wordt opgediend"

Jean Lassalle - de herder uit de Pyreneeën - maakt dan wel weinig kans om de volgende president van Frankrijk te worden, hij is wel een van de meest kleurrijke en folkloristische figuren van de presidentiële campagne geweest. Bij onze ploeg in Frankrijk laat de presidentskandidaat zich lyrisch uit over België.

"De president van de Franse Republiek - Jean Lassalle - zal altijd heel dicht bij de Belgen staan", blikt Lassalle voorbarig vooruit op zijn presidentschap. "Eerst en vooral omdat hij hen bewondert voor wie ze zijn, voor hun levenskunst en omdat ze al hun verschillen toch prachtig weten te verzoenen."

Ook de Rode Duivels en het Belgische bier komen uiteraard ter sprake. Net als "prachtige feestzalen waar ze alles heel plechtig en onophoudelijk opdienen."

"De Belgen zijn altijd verbijsterend ontwapenend en ongelooflijk verrassend. Dus ik wil de relatie tussen België en Frankrijk versterken", aldus presidentskandidaat Lassalle.

De "herder uit de Pyreneeën"

Jean Lassalle komt uit de Pyreneeën en werpt zichzelf letterlijk op als de herder voor de Fransen. Hij trekt naar de kiezer met zijn eigen beweging "Résistons". Zijn programma heeft Lassalle neergeschreven in het boek "Un berger à l'Elysée" (een herder in het Elysée). Daarin pleit hij voor een politiek die zich meer focust op Frankrijk zelf en minder op Europa en de rest van de wereld, maar hij weigert het etiket van soevereinist.  

In het verleden liet hij zich al vaker opmerken. In 2003 hief hij een regionale hymne aan in het Franse parlement in Parijs uit protest tegen de sluiting van de gendarmerie in zijn district. Drie jaar later ging hij in hongerstaking tegen de mogelijke sluiting van een fabriek in zijn regio. Lassalle moest uiteindelijk opgenomen worden in het ziekenhuis, maar kon wel een akkoord afdwingen: de fabriek verhuist niet.