Vandeput wil voor 7,5 miljard euro contracten tekenen tegen half 2019

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) wil tegen het einde van de huidige legislatuur, half 2019, voor zowat 7,5 miljard euro contracten voor militaire aankopen ondertekenen, of zowat de grote meerderheid van de geplande investeringen tot 2030. Dat zegt hij in een gesprek met La Libre Belgique.

"Het is mijn bedoeling deze legislatuur de beslissingen te nemen over de aankoop van vliegtuigen, het belangrijkste materieel voor de landcomponent en de vaartuigen", zegt Vandeput. "Er moet ook voldoende tijdig ondertekend worden om de leveringstermijnen en de opleidingen te verzekeren", vervolgt hij.

Vorige week heeft de commissie defensie van de Kamer de ontwerpwet van de militaire investeringsprogrammatie voor de periode 2016-2030 in tweede lezing, meerderheid tegen oppositie, goedgekeurd.  De aankopen maken deel uit van de "strategische visie" die door Vandeput is uitgewerkt en die vorig jaar juni is goedgekeurd door de regering. In dat plan wordt het aantal manschappen van 32.000 naar 25.000 verminderd en de investeringen in materiaal opgetrokken.

Zo zullen er 34 nieuwe gevechtsvliegtuigen, twee fregatten, zes mijnenjagers, zes drones, voertuigen en kanonnen worden aangekocht ter waarde van 9,4 miljard euro.  Met deze investeringen zal ons land tegen 2030 1,3 procent van het bnp besteden aan militaire uitgaven. Momenteel is dat percentage gezakt tot 0,9 procent, terwijl in het kader van de NAVO verwacht wordt dat iedere lidstaat de norm van 2 procent haalt.