"Borgen"-scenarist gooit het over andere boeg: "Deze keer zin om mannelijkheid te exploreren"

Het is nog tot het najaar wachten voor de opvolger van "Borgen" op tv wordt uitgezonden, maar intussen wordt de reeks al wel volop voorgesteld op festivals. "Ride upon the storm" blijkt heel weinig met zijn voorganger gemeen te hebben. In de eerste plaats omdat de hoofdrol deze keer niet is weggelegd voor vrouwen. "Deze keer had ik zin om mannelijkheid te exploreren", zegt scenarist Adam Price.

"Ride upon the storm", een coproductie van de Deense televisie en het Frans-Duitse Arte, is dit weekend voorgesteld in Parijs. "De titel is ontleend aan een oud gedicht", vertelde de scenarist daar aan het Franse persagentschap AFP. "De storm uit de titel zal het leven van de familie in de reeks overhoop halen, maar ze moeten er doorheen."

Terwijl hij de kijkers van "Borgen" onderdompelde in de wereld van politiek en pers, snijdt de Deen Adam Price in zijn volgende reeks een heel ander, maar daarom niet minder relevant thema aan: geloof. "Ride upon the storm" is het portret van een domineesgezin met twee zonen. "De ene doet wat van hem verwacht wordt, de andere is het zwarte schaap van de familie. Een zeer bijbels gegeven dus."

"Na 30 afleveringen te hebben doorgebracht in de wereld van een vrouw -politica, atheïstisch, met een zeer sterk karakter-, had ik zin om mannelijkheid te exploreren", zegt hij. "En hoe kan dat beter dan met de Vader, de Zoon en de Heilige Geest?"

Magisch realisme

Maar niet alleen het christelijke geloof komt aan bod. Doordat de ene zoon aan het werk gaat in het Midden-Oosten, en de andere naar Nepal trekt, zijn ook andere wereldgodsdiensten in het verhaal verweven. 

De reeks baadt trouwens ook in een andere sfeer dan we van Scandinavische series gewend zijn. Er is een vleug magisch realisme aan toegevoegd. In een serie over geloof moet dat kunnen", vindt de scenarist, die hoopt dat hij met de reeks het debat over godsdienst kan aanzwengelen.