"Hulporganisaties op Middellandse Zee werken samen met mensensmokkelaars"

Sommige hulporganisaties die actief zijn op de Middellandse Zee werken samen met mensensmokkelaars. Dat beweert de Italiaanse aanklager Carmelo Zuccaro. Het gaat om kleine en onbekende organisaties.
Emilio Morenatti

Zo'n maand geleden suggereerde de openbare aanklager van de havenstad Catania al dat er banden zouden zijn tussen hulporganisaties en mensensmokkelaars. Nu zegt hij over bewijzen te beschikken. Het zou dan gaan om telefoongesprekken.

"De openbare aanklager liet wel meteen weten dat het niet gaat om organisaties als Artsen Zonder Grenzen of Save the Children", zegt correspondent Angelo Van Schaik. "Het gaat om kleinere organisaties zoals het Duitse Sea-Watch."

Wat de precieze rol van de hulporganisaties dan wel zou zijn, zegt Zuccaro niet. Het is ook nog niet duidelijk of hij ze ook effectief zal vervolgen. "Volgens hem zijn er genoeg concrete bewijzen, maar de vraag is of ze ook genoeg zijn voor rechtsvervolging. Een deel van de informatie is namelijk voor een deel verkregen via geheime diensten. Hij benadrukt voorts dat het eigenlijk niet aan justitie is om in te grijpen, maar dat het tijd is om politiek een duidelijk statement te maken."