Athena en Josephine hebben lak aan protocol en William chat met onherkenbare Lady Gaga

We brengen elke zondag een overzicht van wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. In Denemarken vierde koningin Margrethe haar 77e verjaardag in het bijzijn van twee ondeugende maar grappige kleindochters, menig royaltywatcher en Nederlander kijkt uit naar het panelgesprek tussen koningin Máxima en Ivanka Trump, prinses Mabel heeft de Prins Friso Ingenieursprijs uitgereikt en kreeg zoals vaak het gezelschap van prinses Beatrix. De twee zijn beste maatjes. De Britse prins William contacteerde de dappere en haast onherkenbare Lady Gaga. En de Zweedse kroonprinses Victoria dacht "ik ga voor vintage" en aapte moederlief na. Ook koningin Mathilde liet zich vestimentair opmerken en dat in het felroze.

DENEMARKEN: Athena en Josephine stelen de show op het balkon

Vorige week was de ene royal na de andere jarig: naast onze koning Filip (57), prinses Eléonore (9) en groothertog Henri (62), ook de Deense koningin Magrethe. Zij werd 77 jaar en naar goede traditie zette ze de deuren open van haar paleis Marselisborg om met de familie olijk te poseren en te wuiven. Olijk mag in deze letterlijk genomen worden, want twee kleinkinderen van Magrethe, Athena (5) en Josephine (6), amuseerden zich kostelijk en hadden niet door dat de pers het kinderlijke plezier wist vast te leggen.

Terwijl de voltallige familie de fotografen ruim de tijd gaf om beelden te nemen, trokken de prinsesjes gekke bekken naar elkaar. Er werd al eens een tong uitgestoken. Kroonprinses Mary maakte zich niet druk en liet rustig begaan. Wie heeft er ook protocol nodig?

NEDERLAND: Máxima ontmoet Merkel en Ivanka Trump, en hoe zou het nog met Mabel zijn?

De Nederlandse koningin Máxima zit volgende week aan tafel met niemand minder dan de Amerikaanse first daughter, Ivanka Trump,  de Duitse bondskanselier Angela Merkel en IMF-directeur Christine Lagarde. Ze vormen een panel en gaan met elkaar in discussie tijdens de Women20 Summit van de G20. De topvrouwen hebben het over de kansen en uitdagingen van vrouwelijk ondernemerschap en manieren om de economische positie van vrouwen wereldwijd te verbeteren.

Máxima is experte inzake microkrediet, Trump heeft haar eigen mode-imperium, Merkel liet tijdens de eurocrisis zien dat haar wil wet is en Lagarde is de eerste vrouw ooit aan het hoofd van het IMF. Máxima en Merkel hebben elkaar nog vorig jaar gezien toen de bondskanselier de International Four Freedoms Award kreeg in Middelburg (foto).

Mabel en Beatrix reiken Prins Frisoprijs uit

Prinses Mabel en prinses Beatrix hebben in Delft de Prins Friso-prijs uitgereikt. Dat is de prijs voor de Ingenieur van het Jaar en draagt sinds enkele jaren de naam van prins Friso. De zoon van prinses Beatrix en echtgenoot van prinses Mabel overleed in 2013 aan de gevolgen van een ski-ongeluk. De prins was ingenieur werktuigbouwkunde en lucht- en ruimtevaarttechniek.

Het is een van de weinige keren dat Mabel in beeld komt. Ze leidt sinds de tragedie met Friso samen met haar dochters, gravinnen Luana en Zaria, een eerder teruggetrokken leven in Londen. De prinses blijft met de organisatie Girls Not Brides hard strijden tegen kindhuwelijken en laat regelmatig van zich horen op Twitter. Mabel blijft een erg nauwe band behouden met haar schoonmoeder en -broers Constantijn en Willem-Alexander. Zo blijft ze -ondanks het ongeluk van haar man- met hen op skivakantie naar Lech gaan.

Guus Schoonewille

GROOT-BRITTANNIË: prins William chat met Lady Gaga

Prins William heeft vanuit zijn kantoor in Kensington Palace gechat met niemand minder dan Lady Gaga. Hij deed dat om het thema depressie voor de campagne Heads Together (dat taboes rond geestelijke gezondheidszorg wil doorbreken), te lanceren. De Amerikaanse popzangeres deed vorig jaar een boekje open over de depressies waaraan ze lijdt. Die openhartigheid was de prins niet ontgaan en hij zou Lady Gaga zelf gecontacteerd hebben om te blijven getuigen over het moeilijke onderwerp. "Hallo, prins William?", opende Lady Gaga het gesprek met een koffie in de hand vanuit haar keuken.

Het werd een gemoedelijke babbel. "Ik vond het ontzettend ontroerend en dapper om zulke persoonlijke gevoelens bekend te maken", loofde William de haast onherkenbare Gaga (ze droeg deze keer geen excentrieke kledij noch opzettelijk overdreven make-up). "Als jij je niet goed voelt, ben je niet de enige", was de boodschap van de zangeres aan het grote publiek.

Bekijk hier het gesprek (helaas niet via de app mogelijk):

Prins Harry praatte deze week ook over de jaren na de dood van zijn moeder, prinses Diana. Hij gaf toe dat het totale chaos in zijn hoofd was en een psycholoog bezocht. William ijvert er dan weer voor dat de Britten hun stiff upper lip aan de kant schuiven voor hun mentale gezondheid.

ZWEDEN-JAPAN: kroonprinses Victoria gaat voor vintage

De Zweedse kroonprinses Victoria ging in haar functie van VN-pleitbezorgster voor mondiale duurzaamheid op bezoek naar Japan. Ze deed dat trouwens alleen: haar echtgenoot Daniel bleef thuis bij zoon Oscar en dochter Estelle. De kroonprinses verdiepte zich onder meer in maritieme zaken. Zo bezocht ze op de tweede dag Aeon in Tokio. De supermarkt heeft een grote visafdeling die het resultaat is van duurzame visvangst. De manager deed Victoria intussen een paar traditionele eetstokjes cadeau.

Enkele royaltykenners met arendsogen meenden de jurk van Victoria al eens eerder gezien te hebben en doken hun archieven in. Ze achterhaalden dat de prinses haar moeder, koningin Silvia, kopieerde. Maar dan zowaar koningin Silvia eind jaren 70-begin jaren 80. Het Amerikaanse People noemt de outfit "vintage". Oordeelt u zelf:

Jessica Gow

BELGIË: felroze tegen de felgroene serres van Laken

Nee, wie ze niet heeft gezien, moet stekeblind geweest zijn: koningin Mathilde. Ze viel met een felroze mantel (van Dries Van Noten) en zilvergrijze jurk op tijdens de jaarlijkse receptie voor buitenlandse ambassadeurs en hun partners in de Koninklijke Serres van Laken. Met de ontvangst wilde het koninklijke paar de ambassadeurs bedanken voor "het promoten van het internationale imago van ons land". De serres zijn trouwens nog open voor het grote publiek tot 5 mei. Vorig weekend bezochten ruim 25.000 mensen de kleurenpracht.