Beke kritisch voor De Crem: "Geen andere weg dan die van de Europese islam"

CD&V-voorzitter Wouter Beke is het niet eens met zijn partijgenoot en staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem, die gisteren zei niet te geloven in de Europese islam. "Maar er is geen andere weg", reageert Beke in "De zevende dag". "Als mensen de islam willen belijden, kan dat enkel als dat er een is van Europese leer."

Staatssecretaris De Crem was gisteren duidelijk in een interview met De Standaard: hij gelooft niet in een Europese islam. "Het lijkt me nog altijd enorm moeilijk om de islam te laten sporen met de westerse waarden zoals de gelijkheid van mannen en vrouwen, de vrijheid van godsdienst, enzovoort. Het is aan de moslims om mijn ongelijk te bewijzen. Maar ik ben daar sceptisch over", zei hij. 

De uitspraak kon op heel wat kritiek rekenen, onder anderen van partijgenoten. "Er zijn genoeg moslims die ongelijk De Crem dagelijks bewijzen, maar je moet ze natuurlijk willen zien", reageerde jongerenvoorzitter Sammy Mahdi op Twitter. Ook Jong CD&V-collega Orry Van de Wauwer en Veli Yüksel reageerden kritisch. 

Erkende godsdienst

"In onze Belgische samenleving is de islam al sinds 1974 een erkende godsdienst", reageert partijvoorzitter Beke in "De zevende dag". "We hebben verschillende erkende godsdiensten en de uitdaging blijft om ervoor te zorgen dat die ingebed worden en blijven in onze Europese waarden en normen."

"Als partijvoorzitter zeg ik al twee jaar dat er geen andere weg is dan die van de Europese islam. Als mensen de islam willen belijden, kan dat enkel als dat er een is van Europese leer. Op dat punt verschil ik dus van mening met hem (met De Crem, nvdr.). Dat weet hij ook."

Superieure samenleving?

In het gesprek reageert Beke ook op de uitspraken van Open VLD-voorzitster, die gisteren in Het Laatste Nieuws zei dat "onze manier van leven zonder enige twijfel superieur is aan alle andere in de wereld". "Ik heb respect voor wie gelovig is, maar val er mij niet mee lastig. Geloof hoort thuis in de privésfeer. Doe thuis wat je wil, maar vraag van mij niet dat ik daar rekening mee houd", zo zei ze.

"Je moet toch altijd wat opletten met de woorden superieur", zegt Beke daarover. "Ik ben trots op onze westerse waarden die ingebed zijn in een culturele - en christelijke - traditie van zo'n 2.000 jaar oud. Het is toch paradoxaal om enerzijds te zeggen dat we een superieure cultuur hebben, maar dat ze anderzijds de godsdienstvrijheid op schop wil zetten."