Beke over SP.A-voorstel voor wisselmeerderheid: "Aan dat spelletje doen we niet mee"

CD&V gaat niet in op het voorstel van SP.A om een een wetsvoorstel te stemmen over de meerwaardebelasting met een wisselmeerderheid. "Dat is een heel doorzichtig nummertje, daar doen we niet aan mee", zegt partijvoorzitter Wouter Beke in "De zevende dag".

SP.A-Kamerfractieleider Meryame Kitir lanceerde het voorstel vanmorgen in een interview met "De zondag". "Deze week werd nog maar eens duidelijk dat zowel N-VA als Open VLD geen voorstander zijn van een meerwaardebelasting. Mocht het Wouter Beke menens zijn en zijn partij wil écht werk maken van een eerlijke fiscaliteit, dan kunnen ze daarvoor bij de oppositie terecht. CD&V hoeft het voorstel voor een meerwaardebelasting dus nog niet definitief te begraven. Wij nodigen Wouter Beke uit voor een wisselmeerderheid."

Het voorstel kreeg bijval van Kristof Calvo, fractieleider van Groen. "Ik begrijp de terughoudendheid. Het is zeer uitzonderlijk om zoiets te beslissen via het parlement, maar het is ook heel uitzonderlijk hoe de partijen in deze meerderheid met elkaar omgaan", zei hij in "De zevende dag". "Laten we dit in handen nemen." Volgens Calvo is er daarvoor een politieke meerderheid.

CD&V-voorzitter Beke wijst het voorstel -dat zou leiden tot het einde van de federale regering- echter resoluut van de hand. "Dat is een heel doorzichtig nummertje. Aan dat spelletje gaan we niet meedoen", zei hij, eveneens in "De zevende dag".