Fillon neemt verantwoordelijkheid nederlaag op zich

De kandidaat van Les Républicains, François Fillon, heeft met spijt in het hart zijn nederlaag in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen toegegeven. Hij roept zijn aanhangers op tot eenheid en een stem voor Emmanuel Macron.

In een toespraak tot zijn aanhangers zei Fillon dat zijn droom voorbij is en dat hij de verantwoordelijkheid voor de nederlaag in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen volledig op zich neemt. Hij hekelde wel nog eens de "te veel en te wrede" obstakels die zijn weg naar het Elysée blokkeerden.

Wat zijn stemadvies voor de tweede ronde van de verkiezingen betreft, was hij duidelijk. "We moeten kiezen wat het beste is voor ons land. Het Front National staat bekend om zijn geweld en intolerantie", zei Fillon.

"Het programma van Le Pen zou leiden tot het failliet van Frankrijk en chaos in Europa. We hebben geen andere keuze dan tegen extreemrechts te stemmen. Ik zal dus voor Emmanuel Macron stemmen", aldus Fillon.

Met 19,7 procent van de stemmen eindigde Fillon op de derde plaats in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Hij roept de centrumrechtse kiezers op zich niet te laten verdelen in aanloop naar de parlementsverkiezingen.