Gedragscode moet einde maken aan opdringerige huis-aan-huisverkopers

Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) heeft samen met de sector een gedragscode opgesteld voor de huis-aan-huisverkoop. Die moet een einde maken aan opdringerige verkopers, zo schrijft Het Nieuwsblad.
@LANIER/REA

U heeft het ongetwijfeld ook al eens meegemaakt, verkopers die aanbellen bij u thuis of u aanklampen in een winkelcentrum of op straat. Zij zijn soms behoorlijk opdringerig, iets wat niet altijd naar de zin van consumenten is.

Minister Peeters komt daarom met een gedragscode die hij samen met sectorvereniging Belgian Direct Sales Organisation opstelde. "Er staat onder meer in dat de verkopers enkel tussen 9 en 20 uur mogen aanbellen, dat ze zich moeten kenbaar maken als verkoper, dat het contract op papier moet staan en dat ze het verkoopspraatje stoppen eens de klant laat merken dat hij het storend vindt", zegt de minister aan VRT Nieuws. "Het gaat om belangrijke maatregelen voor de consument waar de bedrijven zich ook aan zullen houden."

Momenteel hebben 19 van de 50 aangeschreven bedrijven de code al ondertekend, maar volgens Peeters zullen de andere snel volgen. De namen van de bedrijven die zich verbinden aan de gedragscode zullen ook terug te vinden zijn op de website van de FOD Economie

Meest gelezen