Gerty, Jacques en Walter vanavond nog één keer in "De 3 wijzen": "Wat een compliment"

Een compliment. Zo noemen Jacques Vermeire, Walter Grootaers en Gerty Christoffels de terugkeer van “De 3 wijzen” naar het kleine scherm. Vanavond duikt het legendarische trio nog eens op in een special ten voordele van Iedereen tegen Kanker. “We schrokken van de vraag, maar lang moesten we niet twijfelen.”

Achtentwintig jaar na de eerste en achttien jaar na de laatste aflevering van “De 3 wijzen” is het spelprogramma sinds twee weken weer elke zondag te zien op Eén. De formule werd nauwelijks aangepast, het decor kreeg wel een fris jasje. Nog nieuw? De presentator - Kobe Ilsen vervangt Kurt Van Eeghem - en... de wijzen zélf.

“Of we lastig waren dat ze ons niet hebben gevraagd? Helemaal niet”, zegt Jacques Vermeire, die samen met Walter Grootaers en Gerty Christoffels honderden afleveringen lang de strafste verhalen uit zijn mouw schudde. Het trio is bovendien niet volledig opzij gezet. Vanavond duiken ze nog eens op in een special ten voordele van Iedereen tegen Kanker. “We schrokken wel toen die vraag kwam. We hadden het niet verwacht, maar apprecieerden het wel erg."

Lang duurde het dan ook niet voor de drie “ja” zeiden tegen het aanbod. “We moeten daar niet flauw over doen, het is een compliment dat we worden gevraagd”, zegt Christoffels. “Maar eigenlijk is het sowieso al een compliment dat het programma wordt hernomen. Het bewijst dat het nog steeds relevant is.”

Chemie

“De gouden combinatie”, zo noemt de voormalige presentator van het programma het trio dat vanavond nog eens aantreedt. Want hoewel voor de meesten “De 3 wijzen” onlosmakelijk verbonden is aan Gerty, Jacques en Walter, passeerden er in de loop der jaren ook heel wat anderen de revue. 

“Maar deze combinatie werkte altijd”, verzekert Van Eeghem. “Mensen keken daar naar uit. Je kon het zelfs aflezen uit de kijkcijfers. Als zij het waren, keken er meer mensen dan anders.”

Hoe komt dat? “De chemie. Het plaatje klopte gewoon”, benadrukt Grootaers. “Walter en ik hadden eigenlijk iemand tussen ons nodig waarmee we konden lachen”, gaat Vermeire voort. “Niet iedereen verdraagt dat. Soms zat er iemand bij ons die zich hard had voorbereid om ons er ook een paar keer door te halen, maar zij kregen dat dubbel terug. Gerty speelde het spel perfect mee en we wisten dat ze ons niets kwalijk nam.”

“Na de eerste opname dacht ik dat het niets voor mij zou zijn”, zegt Christoffels. “Ik weet nog dat ik tegen de toenmalige producer zei dat die twee mannen elkaar blijkbaar heel grappig vonden, maar dat ik het allemaal niet zo goed begreep. Uiteindelijk bleek dat net mijn succes te zijn. Ik hoefde niet grappig te zijn. Als zij mij onderbraken en enkele grappige opmerkingen maakten, dan was het al gek genoeg.”

(Lees voort onder de foto)

© VRT

Alsof tijd had stilgestaan

Hoewel de vier goed met elkaar konden opschieten, verwaterde het contact. Enkele jaren geleden kwamen ze voor het eerst weer samen, op vraag van tv-maker Eric Goens. Hij volgde Jacques Vermeire voor “Kroost” en vroeg of de vier elkaar nog eens wilden ontmoeten. “We gingen zitten en het was exact hetzelfde als zoveel jaar terug”, zegt Christoffels. “Alsof de tijd had stilgestaan en die jaren er tussen er niet waren geweest.”

De microbe hadden ze opnieuw te pakken en niet veel later lagen er plannen voor een theatertournee. Eén theatershow in het cultuurcentrum van Lier was het plan, maar het succes besliste daar anders over. De vier zijn ondertussen al een jaar aan het touren doorheen Vlaanderen en in september start een nieuwe tournee, zij het met een ander concept. “Nu is het veel spel met een beetje show, volgend seizoen wordt het veel show met een beetje spel”, zegt Van Eeghem.

Aangesproken op straat

Meer dan 1,2 miljoen kijkers stemden de voorbije twee weken af op de nieuwe versie van “De 3 wijzen”. Iets wat niet hoeft te verbazen, vinden de vier. “Doorheen de jaren is ieder van ons op straat aangesproken over het programma”, zegt de voormalige presentator. “Het is een van de programma’s waar met het hele gezin naar gekeken werd. En bovendien is het concept sterk genoeg om te overleven”, besluit Grootaers.

Wat staat er op het programma?

In de aflevering vanavond zullen MNM-radiopresentatrice Julie Van den Steen en Sporza-journalist Aster Nzeyimana uitzoeken wie de waarheid spreekt en wie liegt. Kurt Van Eeghem mag ook niet ontbreken in de aflevering. Hij nam samen met huidig presentator Kobe Ilsen enkele filmpjes op die de vragen moeten illustreren.