HERBELEEF: zo verliep de (ja, toch wel) historische Franse verkiezingsdag

In Frankrijk heeft de eerste ronde van de presidentsverkiezingen plaatsgevonden. Emmanuel Macron van En Marche! en Marine Le Pen van Front National stoten door naar de tweede ronde. Volg alles op de voet in deze liveblog.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

23.53 uur: Fillon wint met vingers in de neus in eigen arrondissement

François Fillon heeft 52,70 procent van de stemmen gehaald in het 7e arrondissement in Parijs. Dat is het arrondissement waar hij staat ingeschreven. Emmanuel Macron is tweede geëindigd met 31,60 procent. Jean-Luc Mélenchon volgt met 5,58 procent. Benoîte Hamon en Marine Le Pen vervolledigen de top 5 met 3,84 procent en 3,82 procent.

23.46 uur: Macron legt fors de duimen voor Fillon in thuisbasis

Met 50,80 procent van de stemmen is François Fillon afgetekend de winnaar in Le Touquet-Paris-Plage, zo meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken op zijn website. Nochtans is dat de thuisbasis van Emmanuel Macron. Hij strandt op de tweede plek met 30,39 procent van de stemmen. Marine Le Pen staat op plaats drie met 9,02 procent.

23.41 uur: Le Pen overtuigt bijna 1 kiezer op 2 in thuisbasis

In haar thuisbasis Hénin-Beaumont in het noorden van Frankrijk heeft Marine Le Pen 46,50 procent van de stemmen binnengehaald. Dat staat te lezen op de website van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. Jean-Luc Mélenchon eindigt op de tweede plek met 19,07 procent. Emmanuel Macron moet met de derde plek vrede nemen met 14,86 procent. François Fillon staat op de vierde stek met 8,41 procent.

23.26 uur: Macron loopt verder uit in officiële resultaten

Op dit moment zijn 40 miljoen van de om en bij 47 miljoen stemmen geteld. Emmanuel Macron haalt nu al 23,54 procent van de stemmen en verstevigt daarmee zijn leiderspositie. Marine Le Pen volgt op de tweede plek met 22,33 procent.

23.04 uur: Woordvoerder Merkel feliciteert Macron

Woordvoerder Steffen Seibert van de Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft Emmanuel Macron gefeliciteerd met zijn zege in de eerste ronde. "Goed dat Macron met zijn pro-Europese koers en zijn sociale markteconomie succes heeft", schrijft hij op Twitter. "Veel succes in de komende twee weken."

22.38 uur: Macron leidt de dans nu ook officieel

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft nieuwe en voorlopige officiële resultaten bekendgemaakt. Op dit moment zijn 33,2 miljoen stemmen geteld. Macron ligt aan de leiding met 23,11 procent. Le Pen volgt op de voet met 23,08 procent.

22.32 uur: Juncker feliciteert Macron

Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie heeft Emmanuel Macron zijn gelukwensen overgemaakt bij zijn winst in de eerste ronde. Hij wenst hem veel succes in de tweede ronde op 7 mei. Dat meldt zijn woordvoerder Margaritis Schinas.

22.18 uur: Macron spreekt zijn achterban toe

"Terwijl ons land een ongekend moment in zijn geschiedenis meemaakt, heeft het volk op de mooist denkbare manier gereageerd door massaal te gaan stemmen." Met die woorden heeft Emmanuel Macron zijn achterban toegesproken.

"Het volk heeft beslist me de winnaar van deze eerste ronde te maken. Ik wil de andere kandidaten uit de eerste ronde groeten en ik bedank Fillon en Hamon omdat ze hebben opgeroepen voor mij te stemmen in de tweede ronde."

"Bedankt aan die miljoenen Fransen die voor mij hebben gestemd. In jullie naam neem ik optimisme en vreugde voor ons land en voor Europa mee naar de volgende ronde."

"Ik hoop over veertien dagen jullie president te worden. De president van het hele Franse volk. De president van patriotten in het aanschijn van de bedreiging van nationalisten. Een president die beschermt, transformeert en bouwt. Een president die mensen helpt via onderwijs, gezondheidszorg, werk en solidariteit. Ik heb jullie stem nodig, ik heb jullie vertrouwen nodig."

22.13: Le Pen ligt aan de leiding in officiële telling met 28 miljoen stemmen geteld

Op dit moment zijn 28 miljoen stemmen geteld. Volgens die voorlopige, officiële resultaten ligt Le Pen aan de leiding met 23,60 procent, Macron volgt op de voet met 22,78 procent. Fillon haalt voorlopig 19,69 procent en Mélenchon 18,43 procent.

Deze eerste officiële resultaten zijn hoofdzakelijk afkomstig uit landelijke gebieden die traditioneel rechts stemmen. De stemmen uit stedelijke gebieden laten nog op zich wachten. Daar stemt de bevolking veeleer links.

De exitpolls die eerder zijn bekendgemaakt, houden wel rekening met het evenwicht tussen stad en platteland. Vandaar dat zij Macron als winnaar aanduiden.

22.04 uur: Macron zal Le Pen in tweede ronde verslaan volgens peilingen

Macron en Le Pen zijn nauwelijks naar de tweede ronde van de presidentsverkiezingen doorgestoten of de eerste peilingen over die ronde zijn bekend. Volgens Ipsos zal Macron Le Pen verslaan met 62 procent tegen 38 procent van de stemmen. Volgens de Harris Interactive Poll zou Macron zelfs 64 procent van de stemmen halen.

22.02 uur: Hollande feliciteert Macron

De aftredende Franse president François Hollande heeft Emmanuel Macron opgebeld om hem te feliciteren met zijn overwinning in de eerste ronde. Dat melden zijn diensten. Hoewel hij vanavond zijn steun voor Macron niet wil uitspreken in de tweede ronde, lijdt het weinig twijfel dat hij dat binnenkort zal doen. "Het gaat tussen een van zijn gewezen ministers en de vertegenwoordiger van extreemrechts", klinkt het in zijn omgeving. "U kan wel denken wat zijn keuze zal zijn."

21.56 uur: Mélenchon wacht op officiële resultaten

Jean-Luc Mélenchon gelooft niet dat de resultaten van de exitpolls correct zijn. Dat heeft hij gezegd in een toespraak voor zijn achterban. Hij wacht de officiële resultaten van het ministerie van Binnenlandse Zaken af en spreek zijn steun voor Macron noch Le Pen uit in de tweede ronde.

Op dit moment zijn 34 procent van de stemmen officieel geteld, meldt het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. Le Pen ligt aan de leiding met 24,6 procent, gevolgd door Macron met 21,9 procent.

De stemmen die op dit moment zijn geteld, komen hoofdzakelijk uit landelijke gebieden die vaak rechts stemmen. De stemmen uit stedelijke gebieden die veeleer links stemmen, zijn nog niet geteld. 

De exitpolls die eerder vanavond zijn bekendgemaakt, houden wel rekening met een evenwicht tussen stad en platteland. Vandaar dat zij Macron op de eerste plaats zetten en Le Pen pas op de tweede.

"Ik nodig alle Franse democraten uit om tegen het extreemrechts van Marine Le Pen en voor Emmanuel Macron te stemmen", schrijft PS-voorzitter Elio Di Rupo op Twitter. Zelf steunde hij altijd Benoît Hamon, de kandidaat van de PS in Frankrijk. "Het gaat over de toekomst van Frankrijk en van Europa en dus ook over onze toekomst."

In het partijsecretariaat van Vlaams Belang in Antwerpen heerst een feeststemming nu Marine Le Pen naar de tweede ronde doorstoot. "Macron is een ideale tegenkandidaat voor haar", zegt kopstuk Filip Dewinter. "Je kan hem als links beschouwen, als een kandidaat van het systeem en ook nog eens als pro-Europees. Tegen hem maakt dochter Le Pen meer kans dan vader Le Pen destijds tegen een rechtse kandidaat."

De radicaal-linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon geeft zijn nederlaag in de eerste ronde nog niet toe. "Wij onderschrijven deze score op basis van de exitpolls niet", schrijft hij op Facebook. "De resultaten van de grote steden zijn nog niet bekend. Ik roep op tot terughoudendheid en om voorzichtigheid."

"Dit is een historisch resultaat", zegt Le Pen tegen haar aanhangers in een eerste toespraak na haar winst in de eerste ronde. "Op mij rust nu een immense verantwoordelijkheid van de verdediging van de eenheid, de cultuur en de onafhankelijkheid van dit land."

"Dit is een daad van Franse trots, van een volk dat opstaat. De Fransen moeten deze historische kans grijpen. De erfgenaam van Hollande zal geen verandering brengen. Ja, ik ben de kandidaat van het volk. Ik roep alle oprechte patriotten op om mij te vervoegen. Het overleven van Frankrijk staat op het spel."

Na de bekendmaking van de resultaten van de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen zijn relletjes ontstaan op de Place de la Bastille in Parijs. Groepen jongeren, onder wie anarchisten, protesteren tegen het feit dat Marine Le Pen van het FN de tweede ronde heeft gehaald.

De aftredende Franse president François Hollande zal zijn keuze voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen "snel" en "erg helder" bekendmaken, alleen zal hij dat niet vanavond doen. Dat meldt het Elysée, de ambtswoning van het Franse staatshoofd.

Na enkele prominente socialisten, heeft ook François Fillon van Les Républicains zich achter Emmanuel Macron geschaard in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. "Het Front National staat bekend om geweld en intolerantie", sprak hij zijn aanhangers toe in een toespraak waarin hij zijn nederlaag in de eerste ronde toegaf. "We hebben geen andere keuze dan tegen extreemrechts te stemmen. Ik roep jullie daarom op om voor Macron te stemmen."

Ook oud-premier Alain Juppé en uitdager van Fillon in de voorverkiezingen van Les Républicains vindt dat de Fransen nu op Macron moeten stemmen.

De PS en Les Républicains, tradtioneel links en rechts in Frankrijk, hebben in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen samen 26 procent van de stemmen gehaald, zo meldt Le Monde. Dat is historisch laag. In 2012 wisten ze nog 56 procent van de kiezers te verleiden, in 2007 57 procent van de kiezers. Ook in 2002 deden ze het samen slecht en strandden ze op 36 procent van de stemmen.

"Hartelijke felicitaties aan Emmanuel Macron", schrijft de Belgische premier Charles Michel op Twitter. "Mijn steunbetuiging voor een optimistisch en toekomstgericht Europees project."

Na de socialistische presidentskandidaat Benoît Hamon schaart ook de Franse premier Bernard Cazeneuve zich achter Emmanuel Macron in de 2e ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Hij roept "alle democraten" op voor hem te stemmen. Ook de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault steunt Macron in die 2e ronde. "Heel links en alle republikeinen moeten zich nu mobiliseren om op Macron te stemmen, voor Frankrijk, voor de republiek en voor Europa", schrijft hij op Twitter.

"Vandaag slaan we duidelijk een pagina in het Franse politieke leven om." Met die woorden heeft Emmanuel Macron (En Marche!) voor het eerst gereageerd op zijn winst in de eerste ronde bij AFP. "De Fransen hebben hun verlangen naar vernieuwing geuit. Onze logica is vanaf nu een van eendracht die we zullen nastreven tot de parlementsverkiezingen."

"We moeten het Front National verslaan en daarom roep ik jullie op om voor Emmanuel Macron te stemmen in de tweede ronde". Dat heeft Benoît Hamon (PS) gezegd tijdens een toespraak waarin hij zijn nederlaag in de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen heeft toegegeven.

De Franse oud-premier Jean-Pierre Raffarin roept op om voor Emmanuel Macron te stemmen in de 2e ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Dat heeft hij gezegd in de studio's van France 2. Zelf behoort hij tot Les Répulicains, de partij van François Fillon die de 2e ronde niet heeft gehaald.

Emmanuel Macron (En Marche!) en Marine Le Pen (Front National) gaan door naar de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Dat meldt France 2 op basis van de eerste, voorlopige uitslagen. Macron haalt 23,7 procent van de stemmen, Le Pen 21,7 procent. François Fillon (Les Républicains) en Jean-Luc Mélenchon (Le France insoumise) halen allebei 19,5 procent en staan ex aequo op de 3e plek. Benoît Hamon van de PS haalt amper 6,5 procent van de stemmen.

Om 19.20 uur had 77 procent van de kiesgerechtigde Fransen haar of zijn stem uitgebracht. Dat meldt Le Monde op basis van een representatieve steekproef bij 500 stembureaus. Dat is iets lager dan in 2012. Toen ging uiteindelijk 79,48 procent van de Fransen stemmen.

De inwoners van de Franse overzeese gebieden hebben gisteren al hun stem uitgebracht. Volgens de RTBF heeft Jean-Luc Mélenchon het gehaald in Saint-Pierre et Miquelon (35,45 procent) en in Martinique (27.36 procent). In Guadeloupe zou Emmanuel Macron als eerste zijn geëindigd. In Frans-Guyana zou Mélenchon nek-aan-nek liggen met Marine Le Pen.

RTBF pakt opnieuw uit met voorlopige exitpolls. Emmanuel Macron ligt aan de leiding met 24 procent van de stemmen. François Fillon, Marine Le Pen en Jean-Luc Mélenchon vechten alledrie om de 2e plek met 18 tot 20 procent van de stemmen.

Zowat 20 procent van de kiesgerechtigde Fransen zal vandaag haar of zijn stem niet uitbrengen. Dat blijkt uit twee peilingen. Een rondvraag van Harris Interactive toont aan dat 21,5 procent van de bevolking niet naar het stemhokje trekt, een van Ifop-Fiducal in opdracht van Paris Match en CNews houdt het bij 19 procent. De cijfers liggen in lijn met de presidentsverkiezingen van 2012. Toen bleef 20,52 procent van de Fransen thuis.

Om 17 uur had 69,42 procent van de Fransen haar of zijn stem uitgebracht, zo meldt het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat is 1 procent minder dan op hetzelfde tijdstip in 2012. In 2007 was dat rond die tijd nog 73,87 procent.