Labour belooft Britten vier extra feestdagen

Als oppositiepartij Labour in juni de verkiezingen in Groot-Brittannië wint, dan zullen de sociaaldemocraten vier extra feestdagen invoeren. Dat heeft partijleider Jeremy Corbyn beloofd, terwijl de partij terrein prijs moet geven in de peilingen. Doel is volgens hem om de eenheid te vieren tussen Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland.

De nieuwe feestdagen zouden in het teken staan van de vier patroonheiligen van de landsdelen: Saint David (Wales) op 1 maart, Saint. Patrick (Noord-Ierland) op 17 maart, Saint George (Engeland) op 23 april en Saint Andrew (Schotland) op 30 november. Volgens Corbyn kan zo de eenheid worden gevierd in een land dat zelden zo verdeeld is geweest als vandaag.

Maar het doel is dubbel. Niet alleen de eenheid wordt bevorderd, maar ook het gezinsleven, klinkt het. De verlofdagen bieden de Britten namelijk de kans om meer tijd door te brengen met hun familie.

Dinsdag kondigde de conservatieve premier Theresa May onverwachts vervroegde verkiezingen aan op 8 juni. Daarmee wil ze haar meerderheid vergroten en, vooral ten opzichte van de oppositie, meer steun vergaren met de brexit-onderhandelingen in het vooruitzicht.

Ondertussen blijkt dat Labour alsmaar meer terrein verliest op de conservatieven. Uit een peiling van ComRes die in de Sunday Mirror is gepubliceerd, blijkt dat de Conservatieve Partij van May op de torenhoge steun van 50 procent van de Britten kan rekenen, terwijl Labour slechts een kwart van de stemmen kan binnenhalen.