Le Pen wint ruim in thuisbasis, Macron moet Fillon laten voorgaan

In de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen heeft Marine Le Pen 46,50 procent van de stemmen gehaald in Hénin-Beaumont. Daarmee is ze afgetekend de winnaar in haar thuisbasis. François Fillon schaart 50,80 procent van de kiezers achter zich in Le Touquet-Paris-Plage, hoewel dat de thuisbasis van Emmanuel Macron is.

Hoe hebben de kandidaten het in hun thuisbasis gedaan in de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen? Hoewel uiteraard enkel het nationale resultaat de doorslag geeft, is het toch een graadmeter voor hun populariteit in de gemeente waar ze officieel staan geregistreerd.

In het geval van Le Pen is dat Hénin-Beaumont in het departement Pas-de-Calais. Daar haalt de kandidaat van het Front National 46,50 procent van de stemmen. Dat maakt van haar de afgetekende winnaar. Jean-Luc Mélenchon van Le France insoumise eindigt op de tweede plek met 19,07 procent. Dat betekent dat meer dan 65 procent van de inwoners van de Noord-Franse gemeente op een extreme partij heeft gestemd.

Emmanuel Macron van En Marche! weet 14,86 procent van de kiezers in Hénin-Beaumont achter zich te scharen. François Fillon van Les Républicains haalt 8,41 procent en Benoît Hamon van de PS moet vrede nemen met amper 4,47 procent.

Fillon verslaat Macron

Macron is dan wel de landelijke winnaar van de eerste ronde, in zijn thuisbasis Le Touquet-Paris-Plage moet hij fors de duimen leggen voor Fillon. Die laatste haalt 50,80 procent van de stemmen in de gemeente die eveneens deel uitmaakt van Pas-de-Calais. Macron strandt op de tweede plek met 30,39 procent. Le Pen vervolledigt het podium met 9,02 procent.

Fillon is eveneens de afgetekende winnaar in het 7e arrondissement van Parijs, de plek waar hij woont. Daar haalt hij 52,70 procent van de stemmen binnen. Macron is ook hier pas tweede met 31,60 procent. Mélenchon eindigt als derde met 5,58 procent. Hamon en Le Pen kregen respectievelijk 3,84 en 3,82 procent van de stemmen achter hun naam.

Macron verslaat Mélenchon

Mélenchon heeft gestemd in het 10e arrondissement van Parijs waar hij ook woont. Toch heeft hij daar niet kunnen winnen. Die eer is voor Macron die 37,71 procent van de stemmen heeft binnengehaald. Mélenchon eindigt op de tweede plek met 25,46 procent. Fillon staat op plaats drie met 15,02 procent. Hamon volgt op de voet met 14,17 procent. Le Pen weet hier slechts 4,06 procent van de kiezers te overtuigen.

Waar Mélenchon dan weer wel kon winnen, is Trappes. Die gemeente in het departement Yvelines is dan wel de thuisbasis van Hamon, maar toch heeft de kandidaat van radicaal-links hier met 32,61 procent aan het langst eind getrokken. Hamon staat op plaats twee met 24,23 procent. Macron eindigt derde met 17,66 procent. Le Pen volgt met 11,75 procent. Fillon haalt 6,92 procent.