Macron en Le Pen naar de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen

De onafhankelijke centrumkandidaat Emmanuel Macron en de rechts-populistische FN-kandidate Marine Le Pen hebben de eerste ronde van de presidentsverkiezingen gewonnen. Macron haalde de meeste stemmen. Een van hen zal op 7 mei tijdens de tweede ronde verkozen worden tot de volgende president van Frankrijk.

Emmanuel Macron (En Marche) is de grote winnaar van de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Marine Le Pen (Front National) haalde met een verschil van twee procent de tweede plaats. Zij zullen het dus tegen elkaar opnemen in de tweede ronde om president te worden van de Franse Republiek.

Dat betekent dat geen enkele kandidaat van de traditionele partijen de tweede ronde van de presidentsverkiezingen haalt, dat is nooit gezien. Bovendien halen de twee traditionele partijen samen nog geen 30 procent. De rechts-conservatieve François Fillon (Les Républicains) strandt op de derde plaats met 20 procent, op de voet gevolgd door de extreemlinkse Jean-Luc Mélenchon (La France insoumise). De PS lijdt een historische nederlaag: Benoît Hamon haalt amper 6 procent.

Macron: "President van patriotten tegenover bedreiging nationalisten"

Emmanuel Macron richtte zich in zijn toespraak tot zijn aanhangers die de beweging "En Marche" van bij het begin (april 2016) hebben gesteund. "In een jaar tijd hebben we het gezicht van het Franse politieke leven veranderd." Hij dankte ook een voor een de andere kandidaten van de eerste ronde, behalve Marine Le Pen.

Macron gaat nu voor de tweede ronde op zoek naar het verder samenbrengen van de Fransen rond zijn kandidatuur. "Ik wil binnen twee weken jullie president worden. De president van alle volkeren van Frankrijk. De president van de patriotten tegenover de bedreiging van de nationalisten."

De pro-Europese presidentskandidaat liet het woord "Europa" ook verschillende keren vallen in zijn toespraak. "De uitdaging vanaf vanavond is om een nieuwe bladzijde te openen in ons politieke leven en om ervoor te zorgen dat iedereen zijn plaats kan vinden in Frankrijk en Europa."

Le Pen: "Fransen moeten deze historische kans grijpen"

Ook Marine Le Pen heeft een overwinningstoespraak gehouden. Zij spreekt van een "historisch resultaat". "Er heerst nu een immense verantwoordelijkheid op mij om de Franse natie te verdedigen, haar eenheid, veiligheid, cultuur, welvaart en onafhankelijkheid."

Ze bestempelt de keuze van de Fransen als een "uiting van een fier Frankrijk". "De Fransen moeten deze historische kans grijpen. De grote inzet van deze verkiezingen is de wilde mondialisering die onze beschaving in gevaar brengt. De keuze is erg simpel: ofwel gaan we verder op de weg van totale deregulering zonder grenzen, ofwel kiest u voor Frankrijk met beschermende grenzen."

Hamon en Fillon roepen op om voor Macron te stemmen

Macron en Le Pen stoten nu door naar de tweede ronde op 7 mei, waarbij de Fransen zullen uitmaken wie van die twee de volgende president van Frankrijk wordt. Volgens de laatste peilingen zou Macron het daar halen met 61 procent.

Benoît Hamon en François Fillon hebben hun nederlaag intussen toegegeven en roepen op om voor Emmanuel Macron te stemmen. "Het programma van Le Pen zou leiden tot het failliet van Frankrijk en chaos in Europa. We hebben geen andere keuze dan tegen extreemrechts te stemmen", klonk het uit de mond van de verliezers van de traditionele partijen.

Hamon gaf al snel toe dat zijn partij een historische nederlaag heeft geleden, "maar het socialisme is niet dood". Hamon voegde eraan toe dat hij zich nu volop wil richten op de parlementsverkiezingen en op de toekomst van de PS.

In een toespraak tot zijn aanhangers zei Fillon dat zijn droom voorbij is en dat hij de verantwoordelijkheid voor de nederlaag in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen volledig op zich neemt. Hij hekelde wel nog eens de "te veel en te wrede" obstakels die zijn weg naar het Elysée blokkeerden.

De extreemlinkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon wil de volledige officiële resultaten van verkiezingen afwachten alvorens zijn nederlaag toe te geven. Hij weigert dus ook voorlopig Emmanuel Macron of Marine Le Pen te steunen in de tweede ronde begin mei.

Om 20 uur telde France2 af naar de eerste schattingen