Macron: "Ik wil de president zijn van patriotten tegenover bedreiging van nationalisten"

Emmanuel Macron wil "de president zijn van de patriotten tegenover de bedreiging van de nationalisten". Dat zei de onafhankelijke presidentskandidaat tijdens een speech na zijn overwinning in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Macron bedankte de achterban van zijn beweging "En Marche": "In een jaar tijd hebben we het gezicht van het Franse politieke leven veranderd".

"Terwijl ons land een ongeziene periode doormaakt in zijn geschiedenis - getekend door terrorisme, de economische uitdagingen, het sociale lijden en de ecologische urgenties - heeft het op de mooiste manier geantwoord: door massaal te gaan stemmen. En men heeft beslist om mij op kop te zetten", begon Emmanuel Macron zijn toespraak.

Hij dankte ook een voor een de andere kandidaten van de eerste ronde, behalve Marine Le Pen. In het bijzonder dankte hij PS-kandidaat Benoît Hamon en François Fillon van Les Républicains voor hun openlijke steun.

Tegenover zijn medestanders die in april vorig jaar de beweging "En Marche" vorm hebben helpen geven, zei Macron: "In een jaar tijd hebben we het gezicht van het Franse politieke leven veranderd. We mogen nooit opgeven. We moeten moedig doorzetten. Ik heb jullie nodig."

"Alle Fransen samenbrengen rond mijn kandidatuur"

Macron keek in zijn speech ook vooruit. In de eerste plaats naar de 7e mei, de tweede ronde van de presidentsverkiezingen waarbij hij het zal opnemen tegen de rechts-populistische politica Marine Le Pen (Front National). "Vanavond moet ik verder gaan en alle Fransen verder samenbrengen rond mijn kandidatuur en de Fransen te verzoenen om binnen twee weken te winnen."

"In jullie naam zal ik het optimisme en de hoop dragen die we willen voor ons land en voor Europa", richtte hij zich tot de mensen die op hem hebben gestemd in de eerste ronde. "Ik wil binnen twee weken jullie president worden. De president van alle volkeren van Frankrijk. De president van de patriotten tegenover de bedreiging van de nationalisten", aldus nog Macron, die ook sprak van "rassemblement" in het licht van de parlementsverkiezingen in juni.

Europa

De pro-Europese presidentskandidaat liet het woord "Europa" ook verschillende keren vallen in zijn toespraak. "De uitdaging vanaf vanavond is om een nieuwe bladzijde te openen in ons politieke leven en om ervoor te zorgen dat iedereen zijn plaats kan vinden in Frankrijk en Europa."

"Er is maar een Frankrijk. Het Frankrijk van de patriotten in een Europa dat beschermt en dat we moeten heruitvinden. De taak zal enorm zijn, ik ben er klaar voor."