Mélenchon wacht op officiële resultaten

De extreemlinkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon wil de officiële resultaten van verkiezingen afwachten alvorens zijn nederlaag toe te geven. Hij weigert dus ook voorlopig Emmanuel Macron of Marine Le Pen te steunen in de tweede ronde begin mei.

In een toespraak tot zijn aanhangers zei Mélenchon dat de resultaten die al de hele avond worden meegegeven, niet degene zijn die hij had verwacht. Hij wil dan ook de officiële uitslag van het ministerie van Binnenlandse Zaken om middernacht afwachten alvorens zich uit te spreken. Hij voegde eraan toe dat hij die officiële resultaten zal respecteren.

Mélenchon deed erg neerbuigend tegenover Macron en Le Pen en wil zich niet uitspreken over steun voor de een of de andere. "Ik heb geen mandaat gekregen van de 450.000 kiezers die mijn kandidatuur gesteund hebben om mij uit te spreken over het vervolg."

Met de helft van de stemmen geteld, staat Mélenchon op de vierde plaats met 18 procent van de stemmen, maar omdat veel resultaten uit de steden nog moeten binnenkomen hoopt hij hoger te eindigen. De aanhang van Mélenchon bevindt zich vooral in de steden.