OVSE-waarnemer gedood in Oekraïne, andere gewond

In het oosten van Oekraïne is een waarnemer van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) vandaag om het leven gekomen nadat hij met zijn patrouillevoertuig op een mijn was gereden. Een andere waarnemer is gewond geraakt.
OVSE-voertuigen in Oekraïne (archief).

Dat heeft de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Sebastian Kurz op Twitter laten weten. Oostenrijk is momenteel OVSE-voorzitter. Kurz voegde er op Twitter aan toe dat er een grondig onderzoek moet komen naar het incident, en dat de mensen die verantwoordelijk zijn, rekenschap zullen moeten geven.

De OVSE-waarnemer die is overleden, was een Amerikaan, zijn gewonde collega is een Duitse vrouw.

De wagen van de waarnemers reed op een mijn in de buurt van de stad Loehansk. Loehansk is in handen van de pro-Russische rebellen en is de "hoofdstad" van de zelfuitgeroepen "Volksrepubliek Loehansk" die door Oekraïne als bezet gebied wordt beschouwd.

De OVSE ziet met honderden medewerkers toe op het conflict tussen het Oekraïense leger en de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne.