Piloot uit Eén-programma "Flying doctors" na vliegtuigcrash: "Vastberaden om terug te keren"

Anthony Caere, de West-Vlaamse piloot die bekend werd door het Eén-programma "Flying doctors", is zwaargewond geraakt bij een vliegtuigcrash in het nationaal park van Virunga, Congo. Hij heeft een hoofdwonde opgelopen, maar is niet in levensgevaar. Hij is overgebracht naar een ziekenhuis in Gent, waar hij over enkele dagen geopereerd wordt.
© VRT

"Gelieve een bijzonder gebed te doen voor Anthony Caere", zo staat het op de Facebookpagina van The Elite AntiPoachting Units and Combat Tracks. (lees verder onder de Facebook-post)

De piloot liep een zware hoofdwonde op toen zijn vliegtuig crashte tijdens een routinevlucht donderdag boven het nationaal park van Virunga. "Kort na het opstijgen kreeg ik een probleem waaruit bleek dat we gingen crashen", vertelt Anthony Caere zelf in een persbericht.

"Toen het vliegtuig echt begon door te zakken, heb ik beslist om de neus te laten zakken om een overzicht te hebben en probeerde ik zo om de vele mensen op de grond te vermijden. Ik mikte op een plaats waar ik niemand zag staan en waar bananenbomen de impact van het vliegtuig zouden opvangen."

Caere was geen moment buiten bewustzijn. Wel vreesde hij even dat hij blind zou raken, want meteen na het ongeluk zag hij heel slecht. Hij had ook twee passagiers aan boord, die hij zo snel mogelijk uit het vliegtuig heeft geholpen, omdat hij vreesde dat het in brand zou vliegen. Een van de twee liep breuken op, de andere passagier raakte niet gewond.

"Vastberaden om terug te keren"

De drie kregen de eerste zorgen toegediend door een Belgische ingenieur in het Virunga-park die toevallig ter plaatse was. Ze brachten één nacht door in een Congolees ziekenhuis en werden daarna via Amsterdam en Brussel naar een ziekenhuis in Gent gebracht. Daar zal Anthony Caere over enkele dagen geopereerd worden aan de vele breuken die hij opliep in zijn aangezicht.

De piloot voelt vooral opluchting omdat zowel hij als zijn passagiers het ongeluk overleefd hebben. Toch neemt hij "met spijt in het hart afscheid van het vliegtuig waarmee ik de voorbije jaren elke dag heb gevlogen voor tal van belangrijke missies boven het Virungapark."

Hij wil zich de komende weken volop concentreren op zijn herstel, maar hoopt al op een terugkeer naar Congo. "Ik ben vastberaden om terug te keren en het Virungapark met al mijn  energie te ondersteunen."

"Flying doctors"

Anthony Caere werd bekend door het Eén-programma "Flying doctors". In het eerste seizoen vloog hij met enkele jonge artsen in een Cessna-vliegtuigje naar Congo. In het tweede seizoen was hij al aan de slag in het Virunga-park, dat wordt bestierd door de Belgische prins Emmanuel de Merode.

In "Flying doctors: Virunga" kregen de kijkers te zien wat het werk van Caere inhoudt. De 35-jarige West-Vlaming staat aan het hoofd van Virunga's Air Wing. In zijn vliegtuig patrouilleert hij boven het park om stroperij tegen te gaan, en gewonde parkwachters en dieren snel te kunnen evacueren.