PORTRET: Marine Le Pen, wie is ze en waar staat ze voor?

Marine Le Pen is de frontvrouw van het rechts-populistische Front National (FN), dat ze sinds 2011 leidt. Ze kreeg de politiek met de paplepel binnen via haar vader FN-stichter Jean-Marie Le Pen. Frankrijk uit de EU, strikte grenzen en dito migratiebeleid en een "terugkeer naar de orde". Daar stuurt Le Pen op aan, “in de naam van het volk”.

Politiek, een familiezaak

Politiek is een familiezaak bij de Le Pens. Vader Jean-Marie Le Pen sticht in 1972 het Front National. Op haar 18e wordt dochter Marine lid van de partij, maar ze gaat rechten studeren en wordt begin jaren 90 advocaat aan de balie in Parijs.

Toch blijkt de lokroep van de politiek te sterk. In 1998 wordt ze de juridische raadgever van het Front National en bekleedt ze haar eerste politiek mandaat als regionaal raadslid in Nord-Pas-de-Calais. In 2004 raakt Le Pen ook verkozen in het Europees Parlement. In 2011 volgt Marine Le Pen haar vader op als voorzitter van het Front National, ze wordt herkozen in 2014. In die hoedanigheid probeert ze de scherpste kantjes van het Front National af te vijlen.

Zo komt het tot een breuk met haar vader, die twijfelachtige uitspraken blijft doen over vreemdelingen en de Holocaust. Het komt zelfs tot een open oorlog tussen vader en dochter Le Pen. Marine wil haar vader het statuut van erevoorzitter afnemen en schrappen als militant. Een rechter beslist uiteindelijk dat Jean-Marie Le Pen erevoorzitter kan blijven, al verliest hij wel definitief zijn statuut als FN-militant.

Verder is Marine Le Pen op dit moment samen met Louis Aliot, de vicevoorzitter van het Front National. Ze is ook de tante van de 27-jarige Marion Maréchal-Le Pen, die FN-raadslid is in de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur. Voor Marine Le Pen is het overigens de tweede keer dat ze meedingt voor het Elysée. In 2012 strandde ze in de eerste ronde, maar wel met een beter resultaat dan haar vader ooit heeft gehaald. Nu vijf jaar later haalt ze wel de tweede ronde, net als haar vader in 2002.

Frexit en de Franse frank

"Une France libre" (een vrij Frankrijk). Daarmee opent het programma van de frontvrouw van het Front National. Le Pen wil naar eigen zeggen de soevereiniteit teruggeven aan haar land, en daarbij hoort een uitstap uit de Europese Unie zoals die vandaag vorm is gegeven. Hét objectief van Marine Le Pen is een Europa dat de "wetgevende, territoriale en economische onafhankelijkheid" van de naties respecteert.

Zo'n beslissing wil Le Pen als president van Frankrijk evenwel niet zomaar nemen. Ze wil eerst onderhandelen met de andere Europese landen en dan de vraag voorleggen aan de Fransen in een referendum. Dat referendum zou er al binnen 6 maanden na haar intrek in het Elysée komen.

Daarmee samenhangend - maar kennelijk niet afhankelijk van een referendum - wil Marine Le Pen ook de nationale munt weer invoeren. Met andere woorden: de franc français zou met president Le Pen opnieuw het betaalmiddel worden in Frankrijk. Franse bedrijven zouden wel nog kunnen werken met de gemeenschappelijke Europese munt de ECU, zoals die bestond voor de euro. Met een nationale munt hoopt Le Pen de competitiviteit van de Franse economie te herstellen.

Een stop op de migratie

Incontournable in de politiek van het FN is het thema migratie, en dan vooral de beperking ervan. Een van de eerste maatregelen die Marine Le Pen belooft te ondernemen als ze president wordt, is een moratorium op migratie. De eerste weken zou geen enkele vluchteling of asielzoeker papieren kunnen krijgen. Dat moet Frankrijk volgens Le Pen in staat stellen om een stand van zaken te maken en uiteindelijk te komen tot een quotum van maximaal 10.000 legale migranten per jaar.

Daarnaast wil president Le Pen de gezinshereniging afschaffen, de regularisering van mensen zonder geldige papieren onmogelijk maken en een einde maken aan het Frans-worden dankzij een huwelijk. In het algemeen zou het asielrecht met Marine Le Pen in het Elysée een stuk strenger worden en Frankrijk zou ook uit de Schengenzone stappen om de eigen grenzen te bewaken.

Pensioen terug naar 60 jaar

Daar waar het migratie- en grenzenbeleid van Le Pen zich in het extreemrechtse spectrum situeert, zijn de economische beloftes van de FN-presidentskandidate eerder links-protectionistisch te noemen.

Een van de meest opvallende maatregelen hier is het terugbrengen van de pensioenleeftijd naar 60 jaar. Bij het Front National geen sprake van een verhoging van de werkduur. En Le Pen wil ook de koopkracht van de gewone Fransman omhoog krijgen: zo belooft ze een premie voor de kleine verdieners en kleine pensioenen van zo'n 80 euro per maand, een premie die gefinancierd wordt met een taks op import.

Om de werkloosheid onder de Fransen terug te dringen, wil Marine Le Pen ten slotte bedrijven een extra belasting opleggen als ze een buitenlander tewerkstellen.

PORTRET Emmanuel Macron

Lees ook het portret van Emmanuel Macron. (Link werkt niet in app, enkel op site en mobiele site.)