Schrijfster en natuurbeschermster Kuki Gallmann neergeschoten in Kenia

Schrijfster en natuurbeschermster Kuki Gallmann is neergeschoten in haar natuurreservaat in Kenia. Ze is zwaargewond. Kuki Gallman, geboren in Italië, schreef vijf bestsellers over Afrika, waar ze sinds de jaren 70 leeft.

Het leven van Kuki Gallmann (73) lijkt wel een roman. Ze werd geboren in Noord-Italië, maar verhuisde in de vroege jaren 70 naar Kenia, waar ze samen met haar man een ranch omvormde tot een natuurreservaat.

Ze bleef er wonen na de dood van haar man (bij een auto-ongeluk) en haar zoon (die werd doodgebeten door een slang). Toen haar man verongelukte, was ze zwanger van een dochter. Ook zij is altijd in Kenia gebleven, en voedt er intussen zelf een dochtertje op.

De Gallmans zijn al meermaals het doelwit geweest van een aanval. Enkele weken geleden nog is brand gesticht in het luxehotel in hun natuurreservaat, en werd Kuki Gallmann beschoten, vermoedelijk door herders die een conflict uitvechten met landeigenaars. Door de grote droogte in het gebied moeten de herders op zoek naar nieuw grasland.

Vandaag is Kuki Gallmann opnieuw beschoten. Ze is overgebracht naar een ziekenhuis.

"De Italiaanse Karen Blixen"

Gallmann werd wereldberoemd met vijf boeken, geschreven in het Engels, over haar leven in Afrika. "Afrikaanse nachten", "Olifanten in mijn boomgaard", "Nacht van de leeuwen" en "Ik droomde van Afrika" werden allemaal bestsellers. Het laatste boek werd ook verfilmd (zij het weinig succesvol), met Kim Basinger in de hoofdrol.

Haar succes als schrijfster leverde Kuki Gallman ook de bijnaam "de Italiaanse Karen Blixen" op, naar de Deense schrijfster die wereldberoemd werd met het verfilmde "Out of Africa".