Verhofstadt: "Geloof Theresa May niet. De verkiezingen veranderen niets"

In een opiniestuk in "The Guardian" schrijft brexitonderhandelaar Guy Verhofstadt dat de Britten hun premier Theresa May niet mogen geloven, en dat de verkiezingen die May heeft uitgeschreven niets zullen veranderen aan de onderhandelingen over brexit. De theorie dat May de verkiezingen heeft uitgeschreven om een betere overeenkomst met de EU te krijgen noemt hij "onzin", en de verkiezingen "een Conservatieve machtsgreep".

In het begin van zijn opiniestuk schrijft Verhofstadt dat hij als Belg al lang veel waardering heeft voor het surrealisme. En hoewel zijn collega Europees president Donald Tusk verleden week het Britse scenario voor de brexitonderhandelingen vergeleek met Alfred Hitchcock, lijkt het voor hem meer op de "onwereldse kunst van Magritte".

Verhofstadt spaart de kritiek niet in zijn opiniestuk: de veronderstelling die sommigen naar voren brengen dat May de verkiezingen in juni heeft uitgeschreven om een betere overeenkomst met de EU te kunnen bekomen, noemt hij "onzinnig" en het gevolg van het feit dat veel Britse politici en media nog steeds niet begrijpen hoe artikel 50 van het verdrag van Lissabon werkt. Het is voor hem duidelijk dat de verkiezingen volgens veel mensen op het vasteland, opnieuw ingegeven zijn door de interne machinaties van de Conservatieve partij, net zoals veel Europese leiders het referendum over brexit zagen als een uit de hand gelopen catfight tussen Conservatieven onderling.

De verkiezingen zijn ingegeven door opportunisme, en een poging tot machtsgreep van de Conservatieven, die van de ontreddering in de Labour-partij gebruik willen maken om nog vijf jaar aan de macht te blijven vooraleer de realiteit van de brexit voelbaar wordt, zo schrijft Verhofstadt. Voor de onderhandelaars in Brussel zijn ze evenwel irrelevant, aangezien de Britse vertegenwoordigers het Britse volk vertegenwoordigen, en dat losstaat van het aantal Conservatieve parlementsleden.

Gevolgen

Verhofstadt schrijft dat veel mensen in de EU de Britse beslissing ten zeerste betreuren, maar dat de Britse regering nu eenmaal besloten heeft artikel 50 in te roepen, en dat May een brief heeft geschreven met een aantal standpunten van de regering over de brexit.

En dat heeft gevolgen, zo schrijft hij. De Britten zullen de douane-unie verlaten, wat betekent dat er douanecontroles komen zodra de brexit een feit is, de Britten zullen de eenheidsmarkt verlaten waar premier Margaret Thatcher op aangedrongen heeft, en dat betekent dat er een einde komt aan de vrije beweging van personen, goederen en diensten tussen het VK en de EU. En aangezien de Britse regering ogenschijnlijk niet wil deelnemen aan Europese samenwerkingsverbanden op gerechtelijk en intern binnenlands gebied, zullen Britse burgers niet meer recht hebben op een vakantie in de EU of om te reizen of te studeren in de EU, dan een toerist uit Moskou of een student uit Mumbai, aldus Verhofstadt.

Verhofstadt ontkent ook de "obscure beweringen" van Britse ambtenaren dat de "kroonjuwelen" van de EU, de Europese Bankautoriteit en het Europees Geneesmiddelenbureau, in het VK zullen blijven na de brexit. En dat is in tegenstelling met wat een Britse krant beweert, geen straf, zo schrijft hij, maar een logisch gevolg van de brief van May over artikel 50.

Verhofstadt besluit zijn opiniestuk met de hoop dat de verkiezing zal leiden tot een eerlijk debat over de "bittere realiteiten van de brexit". "Misschien dat dan de surrealistische mist die Britse ministers omgeven heeft, kan optrekken, en we een ernstige discussie kunnen hebben over onze toekomstige verhouding, waarvan ik hoop dat het een innige verhouding zal zijn."

PA Wire/Press Association Images