"Ik ben afgestudeerd en jij zit in de gevangenis"

"Mijn stiefvader zei me dat het geen nut had naar studieadvies te gaan. Ik zou toch nooit afstuderen. We zijn nu 4 jaar later en hij zit in een cel. En ik…" Deze tekst werd op Twitter begeleid door een breed lachende Daivon Reeder, die zopas zijn diploma Criminologie aan de Eastern Michigan University, VS, gehaald had. Het bericht werd massaal geretweet en kreeg intussen meer dan 600.000 likes. "Laat je nooit ontmoedigen, ook niet door familieleden", was de boodschap die velen in het populaire Twitterbericht zagen.

De 22-jarige Reeder op nieuwswebsite Fox 2 Detroit: "Ik zat wat na te denken over de manier hoe ik geraakt was waar ik nu ben, als afgestudeerde. Deze opmerking sprong boven alle andere uit. Mocht ik naar mijn stiefvader geluisterd hebben, dan zou ik hier niet staan. Maar ik wilde hem bewijzen dat ik het wel zou kunnen."

"De weg was niet makkelijk. Ik ben gestart met een studiebeurs, die daarna geschrapt werd. Ik heb dan hard moeten werken om die terug te krijgen. Er waren problemen met mijn broers en zussen, voor wie ik als oudste verantwoordelijk was. En ik was een zwarte jongeman in een bijna volledige blanke universiteit."

"Maar het is niet omdat iemand zegt dat je iets niet kan, of dat je niet beantwoordt aan de norm, of dat het niet overeenkomt met hoe je familie in elkaar zit, toch kan jij de verandering zijn waarop men zit te wachten. Jij kan het verschil maken."

"Ik heb het bericht op Twitter gezet en ben gaan slapen. Toen ik de volgende dag opnieuw naar mijn telefoon keek, ontplofte hij bijna. Wat was dat allemaal, al die reacties!" Zoals:

lees ook