"Laat Le Pen maar eens aan de macht komen"

Om 10 uur 's ochtends zit de Bar Tabac l’Incontournable in Avelin al goed vol. Koffie, Belgische bieren en vooral veel discussies over de voorbije verkiezingsdag. Op de voorpagina van de plaatselijke krant La Voix du Nord staat “Inédit”, onuitgegeven. Dat was het ook. Nooit eerder zat er niemand van de traditionele linkse en rechtse partijen in de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Een verslag van radiocollega Katrien Vanderschoot.

Het kleine plaatsje Avelin ligt in de "zwarte gordel" in het noorden, waar een meerderheid voor Marine Le Pen stemde. Op het tv-scherm verschijnt ze af en toe nog eens, breedlachend, bij haar optreden gisteravond in Hénin-Beaumont, wat verderop. Hier in Avelin heeft de Republikein Fillon de meeste stemmen verzameld. Hij ligt met 29 procent voor op Macron en dan volgt pas Le Pen. De politica van uiterst rechts kan hier in het café niet op veel bijval rekenen. Of is dat maar schijn en durft niemand het achterste van zijn tong laten zien?

Gebrek aan goed bestuur

Dat deze uitslag een bolwassing was voor de traditionele partijen, is duidelijk. “De kiezers zijn de lakse houding van opeenvolgende presidenten en hun regeringen beu. Die hebben de werkloosheid hier in de streek en de criminaliteit in steden als Rijsel en Rouen niet opgelost”, zegt Sonia. “Macron zal daar iets aan moeten doen, anders wint Le Pen over 5 jaar wél.”

“Ik ben zeker geen aanhanger van Le Pen, zegt leerkracht Caroline. Maar het is idioot dat nu iedereen voor Macron zou gaan stemmen om Le Pen tegen te houden. Laat haar maar eens aan de macht komen, dan zullen de Fransen de gevolgen wel voelen, zoals met Trump in de Verenigde Staten.” In centrumkandidaat Macron geloven de meeste klanten niet. “Hij doet zich wel voor als vernieuwer, maar draagt toch de stempel van de oude politieke cultuur, en je zult zien dat hij hetzelfde beleid zal voeren als de politici van de voorbije 30 jaar”, mengt eigenaar Jean-Pierre zich in het debat.

Europa anders

Jean-Pierre heeft zijn Bar Tabac tijdens de economische crisis van begin jaren 1990 van de ondergang gered en er nog een frituur naast gezet, vandaar de naam “Incontournable”. De klanten zijn het met hem eens dat de kleine ondernemingen ademruimte moeten krijgen en niet worden platgewalst door grote ketens en internationale bedrijven.

“In die zin moet Europa heruitgevonden worden, de Unie moet opnieuw een goed werktuig worden voor de burgers, nu is er te veel concurrentie van de lage loonlanden binnen de Unie, dat veroorzaakt veel frustratie hier in Frankrijk en heeft zeker meegespeeld in de campagne”, vindt Caroline.

Basiswaarden

Eigenlijk willen de inwoners van Avelin niet veel bijzonders van hun nieuwe president, wie het ook wordt. Ze willen iemand die zijn of haar beloftes houdt en daarop ook kan worden afgerekend. “Als jij slecht werkt in je bedrijf, wordt je ontslagen, zonder pensioen of premier. Zo zou het ook in de politiek moeten zijn”, vindt Jean-Pierre.

“De huidige kandidaten surfen op de golven van de angst en de loze beloften. Wij willen maar wat alle burgers willen: werk, respect en veiligheid.”