"Macron mag stilaan écht geloven in het presidentschap"

Volgens de eerste peilingen wordt de volgende bewoner van het Elysée geen vrouw maar wel de jongste man ooit. Twee peilingen van gisterenavond menen dat Emmanuel Macron het op 7 mei met een relatief grote voorsprong haalt van Marine Le Pen. "Niet te onderschatten wat hij heeft gerealiseerd met een politieke beweging die nog maar één jaar bestaat", zegt Frankrijkkenner Sofie Vander Donckt.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De pro-Europese centrumkandidaat Macron staat er volgens de eerste peilingen na de eerste verkiezingsronde het beste voor. Hij overtuigde gisteren al bijna 24 procent van de Franse kiezers, en zou in de tweede ronde een ruime meerderheid van de Fransen kunnen bekoren met zijn centrumprogramma dat naar eigen zeggen "het beste van links en rechts combineert".

Volgens Ipsos Sopra Steria, die de Franse kiezers gisterenavond bevroeg na de bekendmaking van de verkiezingsresultaten, zou Macron 62% van de stemmen halen, tegenover 38% voor Le Pen. Instituut Harris Interactive peilt het verschil tussen beiden nog groter: volgens hen overtuigt Macron in de volgende ronde 64% van de Fransen, en Le Pen 36%. De extreem-rechtse kandidate, die in de eerste ronde de steun kreeg van 21,5% van de Fransen zou met haar anti-Europees beleid dus niet breed doorbreken in Frankrijk.

"Geen 80-20, wel 60-40"

"Macron toonde zich meteen na de uitslag gisteren al vrij triomfantelijk. Hij liet doorschemeren dat het zo goed als binnen is", zegt Frankrijkkenner Sofie Vander Donckt vanuit Parijs "Hij is zelfs met zijn entourage op restaurant geweest, om zijn overwinning te vieren, net zoals Nicolas Sarkozy deed in 2007."

Volgens Vander Donckt heeft Macron effectief redenen tot juichen. "Hij mag erin geloven, als je ziet wat hij voor elkaar heeft gekregen met zijn politieke beweging "En marche", die nog maar 1 jaar bestaat. Het wordt geen 80-20-uitslag, zoals destijds met Chirac tegen vader Le Pen, maar Macron zal in de tweede ronde zeker de kaap van de 60 procent halen."

Als Macron (39) de verkiezingen wint, en de jongste Franse president ooit wordt, dan wacht hem in juni al een nieuwe politieke uitdaging: de parlementsverkiezingen. "Daar zal hij bewegingsruimte moeten creëren om zijn beloofde verandering in de praktijk te kunnen brengen. Lukt dat niet, dan is hij veroordeeld tot een systeem "cohabitation", en moet hij rekenen op akkoorden met de klassieke partijen."

"Front tegen Le Pen"

Volgens Vander Donckt wordt het voor Le Pen quasi onmogelijk om president te worden. "Ze heeft in de eerste ronde dan wel 7 miljoen stemmen gehaald, een historische score voor het Front National, maar in de volgende ronde staat ze er alleen voor. De Republikeinen hebben hun steun voor Macron al uitgesproken. Enkel de extreem-linkse kandidaat Mélanchon heeft nog geen stemadvies gegeven. Alle andere kandidaten keren zich af van haar. Er is momenteel geen enkele indicatie dat Le Pen de tweede ronde kan winnen", aldus Vander Donckt.

De kaart die Le Pen op 7 mei wel kan uitspelen tegenover Macron is die van de duidelijkheid. "Nu Fillon uit de race ligt, kan ze zijn verkiezingsargument overnemen dat Macron nogal flou is, en dat niemand goed weet hoe hij zijn verandering in de praktijk gaat brengen. Je kan veel zeggen over Le Pen, maar niet dat ze niet duidelijk overkomt. Als Macron bovendien in de komende weken openlijk steun zoekt bij de klassieke partijen, kan ze hem afschilderen als de kandidaat van het establishment, iets waar zij zich hard tegen afzet."