Beurzen reageren opgelucht op uitslag Franse verkiezingen

De beleggers reageren opgelucht op de winst van de pro-Europese kandidaat Emmanuel Macron in de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen. De Franse sterindex CAC 40 ging tot 4,1 procent hoger: het hoogst sinds augustus 2015; en ook elders staan de Europese beurzen op winst.
Emmanuel Macron en zijn vrouw Brigitte na de zege.

Ook elders in Europa waren beleggers gerustgesteld door de verkiezingsuitslag. In Brussel stond een plus van 2,7 procent in de openingstabellen, Frankfurt haalde zelfs een record: de Dax-index steeg tijdens de handel met 2,9 procent en verbrak met 12.398 punten het twee jaar oude record. Ook Londen, Frankfurt en Madrid juichten met stevige winsten de uitslag van de eerste ronde toe.

De beleggers zijn vooral opgelucht dat het nachtmerrie-scenario niet is uitgekomen: een tweestrijd tussen de twee anti-Europese tegenpolen, de extreemrechtse Marine Le Pen en de extreemlinkse Jean-Luc Mélenchon.

Door de winst van Macron zijn ook de Franse overheidsobligaties in trek. De tienjaarsrente op Franse overheidsleningen zakte naar het laagste peil in drie maanden, en het verschil met de Duitse rente - de referentie op de obligatiemarkt - zakte naar het laagste niveau sinds januari.

Euro

De euro profiteert mee van de opluchting en werd sterker tegenover de dollar: zondagavond was een euro minder dan 1,07 dollar waard, maandagmorgen was dat al 1,0851 dollar.

De Zwitserse frank daarentegen, een munt waarin beleggers vluchten in tijden van onzekerheid, is in waarde gedaald tegenover de euro. Zondagavond was een euro minder dan 1,07 frank waard, vandaag haalde de euro rond 8 uur 1,0837 frank, het hoogste bedrag sinds vijf maanden. Later is de euro licht teruggevallen, rond 10.30 uur was een euro nog 1,0798 Zwitserse frank waard.