Disney werkt aan nieuwe techniek: (toneel)acteurs binnenkort met live "Snapchatfilter"?

Disney experimenteer met een nieuwe techniek die in realtime filters op acteurs kan projecteren. Het systeem staat lang nog niet op punt, maar zou in de toekomst wel mogelijkheden kunnen scheppen voor onder meer toneelspelers. Gezichtshaar, rimpels of speciale make-up? Het kan binnenkort misschien allemaal.

Een razendsnelle camera én projector. Dat zijn de basisingrediënten van de nieuwe techniek die de onderzoeksafdeling van Disney aan het uitwerken is. Op hun website publiceerden ze vandaag de eerste resultaten én beelden. 

In het filmpje is onder meer te zien hoe het gezicht van een man verandert in dat van een clown zonder dat daar fysieke make-up of montage aan te pas komt. En ook rimpels, een lach of een frons zijn mogelijk.

Het mooie van de zaak? De projectie beweegt - min of meer - mee met de gezichtsuitdrukkingen van de man. En dat is zeker geen evidentie op zich, want het grootste probleem bij augmented reality blijft de vertraging die erop zit. Door te werken met een supersnelle projector en camera werkt Disney dat probleem zo goed als weg. Al geeft de onderzoeksafdeling toe dat er nog werk aan de winkel is. 

Theater en film

De techniek - die zeker nog niet op punt staat - zou onder meer een opportuniteit voor het theater kunnen zijn. Waar zij nu enkel gebruik kunnen maken van make-up, zouden ze met deze techniek veel meer mogelijkheden hebben.

Maar ook binnen de filmwereld schept dit mogelijkheden, zo zegt Disney. Door bepaalde zaken rechtstreeks te projecteren, zouden er in de montage geen special effects meer nodig zijn.