Fillon past als boegbeeld van Les Républicains bij parlementsverkiezingen

François Fillon werpt zich niet op als uithangbord van Les Républicains bij de komende parlementsverkiezingen in Frankrijk. Dat heeft de verliezende presidentskandidaat gezegd op het partijbureau. "Ik mis de legitimiteit om de strijd te voeren", zegt hij.
AFP or licensors

Terwijl Frankrijk momenteel in de ban is van de tweede ronde van de presidentsverkiezingen op 7 mei, kijken veel politici al verder in de toekomst. Begin juni vinden immers parlementsverkiezingen plaats en die zijn minstens zo belangrijk. Toch zal François Fillon bij die verkiezingen de dans niet leiden voor zijn partij Les Républicains.

"De presidentsverkiezingen zijn een zaak", sprak hij vanmiddag op het partijbureau zijn partijgenoten toe. "Met de parlementsverkiezingen begint een nieuwe strijd. Ik ben zeker dat Les Républicains een goeie score kunnen behalen in het belang van Frankrijk."

"Ik blijf geloven dat onze politieke lijn de verwachtingen van een groot deel van de bevolking inlost. Ik raad jullie aan te strijden en op het gepaste moment een strategie te kiezen om het land te dienen. Die strijd ligt nu in jullie handen. Ik heb niet langer de legitimiteit om die met jullie te voeren."

Met dat laatste verwijst Fillon naar het feit dat hij er niet is in geslaagd door te stoten naar de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Of hij nog een politieke toekomst voor zichzelf ziet en welke dat dan zou zijn, is niet duidelijk.