Gatz wil meer jonge kinderen aan het lezen krijgen

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) wil meer kinderen op jonge leeftijd in contact laten komen met boeken. Daarom gaat hij het project Boekstart structureel ondersteunen, zo zei hij op de zesde editie van het symposium "De Staat van het Boek" in het Vlaams Parlement.

Boekstart - tot eind vorig jaar nog Boekbaby's genoemd - bestaat nu al ruim tien jaar en is een samenwerking tussen Iedereen Leest (de vroegere Stichting Lezen), de openbare bibliotheken en Kind en Gezin. Op verschillende momenten tijdens de voorschoolse leeftijd van hun kinderen krijgen ouders een boekenpakket en informatie over het belang van voorlezen en de bibliotheek.

Boekstart begon als een proefproject in tien gemeenten, maar is ondertussen uitgegroeid tot een initiatief waar 122 Vlaamse gemeenten (ruim een derde) aan deelnemen en jaarlijks 22.000 gezinnen mee worden bereikt. Het project is vooral in Limburg en West-Vlaanderen populair, aangezien momenteel enkel daar financiële steun wordt geleverd aan het project.

Structurele ondersteuning

Minister Gatz wil daar nu, na de overname van de bevoegdheden van de provincies, verandering in brengen. Vanaf 2018 komt er structurele ondersteuning van de Vlaamse overheid zodat nog meer steden en gemeenten in Boekstart zullen stappen. "De middelen daarvoor zijn al verzekerd", zegt Gatz.

Concreet maakt de Vlaamse overheid voor 2018 een extra bedrag van ongeveer 150.000 euro vrij, dat bovenop de 141.000 euro komt die de provincies opleggen. "Het bedrag is afhankelijk van hoe snel alle gemeenten intekenen en we dus naar een dekking van 100 procent kunnen evolueren."

Voor minister Gatz is het belangrijk dat zoveel mogelijk steden en gemeenten overtuigd worden om in het project te stappen. Hij hamert dan ook op het belang van het project. "Onderzoek toont aan hoe belangrijk het voor baby's, peuters en kinderen is om van boeken, liedjes en gedichtjes te genieten. Hoe vroeger ze met boeken en lezen experimenteren, hoe beter voor hun taal- en leesontwikkeling."